30 млрд долара от външни инвеститори са нужни за изграждане на първата АЕЦ в Полша

Икономика / България
Георги Велев
425
article picture alt description

Полша ще има нужда от около 30 милиарда долара до 2040 година, осигурени от външни инвеститори, за да изгради първата си атомна електроцентрала. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката на страната Кшищоф Чужевски. „Необходими са около 30 млрд. долара инвестиции, но тези пари ще бъдат осигурени за период от 20 години“, каза Чужевски и добави, че общото финансиране на проекта се оценява на близо 60 милиарда долара.

През 2014 година Полша стартира национална програма за ядрена енергетика, която включва до 2035 г. в страната да бъдат изградени до 6 GW ядрени мощности. Правителството обаче забави окончателното решение по програмата, припомня https://www.nucnet.org/.

Според проекта на енергийна стратегия, Полша трябва да изгради първия си ядрен енергоблок най-късно до 2033 г., а до 2043 г. да има още пет нови енергоблока. Правителствени източници твърдят, че целта пред страната е да постигне 6% дял на енергията от АЕЦ в енергийния си микс до средата на следващото десетилетие, който да нарасне до 15-20% до 2050 г. Това обаче ще зависи от окончателното решение на властите за ядрената програма и нейното финансиране.

X

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща