Утвърдена е стандартна форма на договор за покупко-продажба на чиста електроенергия (PPA) за Европа

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1047
article picture alt description

Европейската федерация на енергийните търговци (EFET) и Европейката платформа за корпоративни покупки на зелена енергия (Re-Source) са утвърдили стандартна форма на договор за покупко-продажба на електроенергия (Corporate Power Purchase Agreement — CPPA). Документът цели да улесни процеса на преговори между участващите страни, да намали оперативните разходи и тези за  трансакции за закупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, както и в крайна сметка да намали разходите.

Re-Source работи  от няколко години, за да може да постигне оптимален дизайн на споразумението.

Формата CPPA от EFET е подходяща както за физически (с реална доставка на електроенергия), така и за финансови договори.

Стандартният договор CPPA вече е широко разпространен в сектора. С него са запознати купувачите и доставчиците на електроенергия, юридическите компании, консултантските и финансовите организации. Кредиторите потвърждават, че формата на договора е приемлива за организиране на финансирания.

В края на 2017 г. редица асоциации и обединения в сферата на възобновяемите източници на енергия създадоха европейска „Платформа“ за развитие на корпоративни сделки по получаване на електроенергия, произведена на базата на ВЕИ (Re–Source Platform). Организатори бяха SolarPower Europe, WindEurope, RE100 и World Business Council (WBCSD).

Както е известно, в САЩ практиката на двустранните споразумения за покупка на чиста енергия (Power Purchase Agreements – PPA) е много широко разпространена. Големите корпорации като Microsoft, Google, Apple, Amazon, General Motors  регулярно сключват дългосрочни договори (за 15 - 25 години) с доставчици на зелена електроенергия.

Досега на европейския пазар тази практика не бе особено популярна, но пък сега вече с усилията на  Европейската федерация на енергийните търговци и Европейката платформа за корпоративни покупки на зелена енергия (Re-Source) се полага  основата на създаването на общи рамкови условия за всички европейски страни. Също така и на възможността за организиране и сключване на трансгранични споразумения. Разширяването на практиката на РРА на европейския пазар ще ускори процеса на промяната в структура на на мощностите при производството на електроенергия, коментират експерти.

 

Повече подробности може да прочетете на: https://efet.org/standardisation/cppa/

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща