Проф. Касчиев: АЕЦ "Белене" носи огромни рискове

Енергетика / България
Георги Велев
851
article picture alt description

Поне двойно увеличение на цената тока, огромни дългове, свръхпроизводство на електрическа енергия и сериозен риск от тежка авария – всички тези последици са съвсем реални, ако АЕЦ "Белене" бъде построена. Тази хипотеза изказва пред bTV енергийният експерт проф. Георги Касчиев. Повод за гостуването му е интервюто на президента Румен Радев пред руката информационна агенция ТАСС. Там държавният глава обяви, че проектът "АЕЦ Белене" е "неизбежен", "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността". В ход е ново размразяване на проекта, който до момента погълна над 2 мрд. лв. и държавата няма точни разчети колко точно ще струва крайното му построяване.

"Неизбежна е само смъртта и в щатите срещата с данъчните. Дали е неизбежен проектът, или не, това е глупава теза, няма неизбежен проект, ако бъде осъществен, има неизбежни последици - повечето негативни, някои могат да бъдат катастрофални", обясни експертът.

По думите му "първата неизбежна последица ще бъде тази, че с осъществяването на проекта за АЕЦ "Белене" ще се увеличи цената на тока двойно, от което не зная кой ще бъде щастлив, но това си има ясно обяснение. Цената от нови атомни централи е от порядъка на 9-10% на киловат час. Това са всички прогнози по договори, сключени с нови централи в Европа. Представете си един инвеститор, който е вложил 21 млрд. лв. иска да ги изплати за 15 години, за да ги изплати за 15 години те трябва да плащат поне 1,5 млрд. лв. И понеже тази централа ще осигурява почти половината от потреблението в България очевидно е, че токът ще поскъпне два пъти".

"Втората негативна последица ще бъде тази, че ще бъдем принудени да живеем, ние и нашите деца в продължение на десетилетия, в риск от тежка авария , тъй като "Белене" е разположена в район със сравнително висок сеизмичен риск, а антисеизмичните инженерни конструкции, които на времето са построени, за да смекчат този риск, са безвъзвратно увредени след като бяха наводнени през 2009-2010 година. Всеки гледа филма за " Чернобил " , всеки може да си представи какво означава това, а аз ще си позволя да цитирам нашия премиер, който през 2012 година каза: "Просто България няма да я има на картата" , допълни още проф. Касчиев.

В отговор на въпрос дали по документация тази площадка е безопасна, проф. Касчиев отовори: "Няма такава документация. Никой не се е постарал да изследва до колко антисеизмичната възглавница под 1-ви и 2-ри блок е повредена от наводнението . Този въпрос се премълчава, защото хората не ги интересува. Какво я интересува г-жа Теменужка Петкова, която няма никаква образователна основа, никаква квалификация".

"С построяването на тази АЕЦ ще продължи престъпната политика, която води до отлагането на огромни задължения, които ще паднат на следващите поколения", категоричен бе експертът.

По думите му според "изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци, поне 50 тона тежко радиоактивни метали трябва да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа. Всеки министър го изпълняваше, откакто е дошла г-жа Петкова, това не се изпълнява. Парите за тези извозвания са изчезнали, те покриват други дупки. Отпадъците се струпват на други площадки в "Козлодуй" и постепенно се превръща в едно ядрено бунище, което започва да носи определени рискове за националната сигурност".

"През тези пет годени министър Петкова трябваше да изпрати минимум 250 т тежки радиоактивни отпадъци в Русия за преработка. Изпратени са само 27,5 т. Към края на тази година ще имаме натрупани 1000 т тежки радиоактивни отпадъци. След време нашите деца и внуци ще трябва да платят за тяхното преработване 1,5-2 млрд. евро, а за да ги погребат някъде още около 4 млрд. евро. Ето това нещо аз наричам една престъпна политика, за която нито министър-председателят ѝ търси сметка, нито прокуратурата, която е известена по въпроса. Така че, като казвам, че е неизбежна, не зная дали нашите управляващи си дават сметка за всички тези последици и рискове, които има", завърши проф. д-р Касчиев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща