Министър Петкова: Ще се борим за запазване на стратегическото място на въглищните централи в енергетиката ни

Икономика / България
Георги Велев
221
article picture alt description

"Български енергиен холдинг“ ЕАД сключи договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и разработване на механизъм за капацитет.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в националното честване на деня на миньора. Тя поясни, че анализът на адекватността на производството при различни сценарии на развитие на пазара е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет.

След изготвянето на оценката, консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на променения Регламент за вътрешния пазар на електроенергия, който ще влезе в сила от началото на 2020 г. По нейните думи, това изглежда оптимален вариант за България, в който мощностите, участващи в механизма за капацитет, ще могат да предоставят своите услуги на пазара за по-дълъг период. Механизмът за капацитет е признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Това е една от разглежданите дългосрочни мерки за стабилизиране финансовото състояние на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Министър Петкова поздрави участниците в националното честване на деня на миньора, както и всички, работещи в бранша, за техните усилия за утвърждаването на минната индустрия като модерна, съвременна база за цялата икономика. Тя отбеляза, че секторът се развива стабилно, като през миналата година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от 34 млн. тона метални полезни изкопаеми и около 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни възнаграждения фирмите от отрасъла са внесли в бюджета близо 90 млн. лв.

Енергийният министър акцентира и върху ползотворното сътрудничество между държавата и професионалната общност, което е ключово условие за конкурентното развитие на сектора. Инкриминирането на незаконния добив на подземни богатства, както и защитата на въглищните ТЕЦ в контекста на новите европейски екологични изисквания са само част от примерите за това. „Отново в тясна взаимовръзка с представителите на сектора се подготвя и законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори до 50 години“, допълни министър Петкова. По нейните думи, това ще увеличи интереса на инвеститорите и ще подпомогне устойчивото развитие на бранша.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща