Емил Димитров: Ще задължим ТЕЦ-вете да сложат инфрачервени камери на комините заради мръсния въздух

Другата седмица се открива иновативен център в МОСВ за следене на всички опасни и рискови комини, съобщи екоминистърът Емил Димитров.

Климат / България
3E news
918
article picture alt description

Всички ТЕЦ трябва да сложат инфрачервени камери на комините, за да следим кога замърсяват въздуха, съобщи днес по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Това ще се случи с откриването другата седмица на новия център  в Министерството на околната среда и водите, който ще следи денонощно всички опасни и рискови комини. Така тези ТЕЦ-ове, които надхвърлят допустимите по разрешително количества емисии на въглероден диоксид, ще плащат високи глоби.

Темата за мръсния въздух винаги е актуална, защото го дишаме всеки ден, а от години няма разрешение на въпроса. Горенето на RDF e по-екологично, но е решено в ТЕЦ да се изгарят въглища, каза министърът.

Има централи, чиито сероочистващи инсталации спират да работят при надхвърляне на определена мощност, коментира още той. Затова заедно с енергийния регулатор ще бъде уточнено какви са разрешените им мощности и да не се позволява надхвърлянето им. В Марица Изток 2 искат да използват повече вода от яз. Розов кладенец, да имат вода, за да работят повече, тогава изхвърлят повече емисии, но такава ни е орисията, каза още Емил Димитров. 

В Перник пък като спре ТЕЦ ще се види, че и печките също са голям проблем на региона. Темата за фините прахови частици и решенията за справяне със замърсяването на въздуха по повод съдебното дело, което завежда ЕК срещу България е в ръцете на общините. За съжаление обаче глобите, ги плащат не общините, а държавата, всички граждани. Според екоминистъра в момент преди избори никой няма да направи нищо. 

Сериозен проблем е казусът и с регионалните депа, който също е отговорност на общините. 1000 тона опасни отпадъци мината година изнесохме от България, а се оказва, че има още 7 000 тона акумулаторни отпадъци, които никой не ги иска и този казус също още стои отворен, стана ясно от коментара на екоминистъра по БНТ. 

Емил Димитров говори по актуалната тема за водния ресурс и порблемите с управлението на язовирите.

Още по темата може да видите: Министър Димитров отново подхваща проблема с водата на Варна и Бургас (3e-news.net)

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща