Министър Димитров отново подхваща проблема с водата на Варна и Бургас

Икономика / България
3E news
599
article picture alt description

Всичките питейни язовири са пълни, имаме вода, но не я управляваме добре. Това каза министърът на околната среда Емил Димитров пред БНТ по повод проблемите с водата по Черноморието.
„Яз. „Цонево“ винаги е трябвало да е резервен за Варна и винаги е трябвало да се следи да е пълен догоре. Откакто аз съм министър, съм спрял всички ВЕЦ-ове и той се движи около 100 млн. куб. м. Чистата вода е над 86 млн., което ще им стигне на Варна за около 40 месеца. Ако 2001 г. беше изпълнено разрешително и беше изградена станцията, щяха да имат за 40 месеца напред. Все ще завали за 40 месеца“, посочи министърът.

Министър Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, язовир Камчия ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът пред БНТ.

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година.

„Всеки ден следя водата и знам за колко ще стигне. Когато дойде време да се налага ограничението, сега се казва, че въпросът е политически. Ако не направим водопровода до 20 февруари, не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Нямам заслуга и няма да участвам, но ще стане като в Перник, защото не могат да направят 7 км тръби за 2 месеца на поле. Хората останаха недоволни, че им скриха каква е истината“, заяви Димитров.
Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. Цонево и яз. Девня. Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров. Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.

"Ако ние не направим водопроводът до 20-ти, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", смята министърът.

„Моята голяма болка е да не разрушаваме. Нека да съхраним това, което имаме. Всички институции, които пречат водата от яз. „Белмекен“ да дойде до яз. „Пясъчник“ ще станат ясни. Аз днес ще се видя с тях. Ще ги запозная днес за втори път с това, което трябва да се направи“, посочи той. По думите му водата ще свърши точно преди изборите, защото не се управлява добре. Той допълни, че българите заслужават да получат вода и проблемът е във всички, които пречат това, което премиерът е заръчал - да се случаи всичко това, като той осигурява финансиране. По думите му проблемът е в организацията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща