Доларът поевтинява слабо спрямо основните си конкуренти в очакване на данните за инфлацията в САЩ през април

Индексът DXY, който проследява курса на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада с 0.02%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
1433
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Щатският долар поевтинява незначително спрямо еврото и британския паунд, леко поскъпва спрямо йената, а инвеститорите очакват доклада за априлската инфлация в САЩ, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица.

Данните за потребителските цени в САЩ ще бъдат публикувани в сряда. Както прогнозират анализатори, анкетирани от Trading Economics, темпът на растеж на инфлацията през април се забавя до 3.4% от 3.5% през март. Като се изключат горивата и храните (CPI Core index), цените са се увеличили с 3.6% на годишна база след повишение с 3.8% месец по-рано, очакват експертите.

Още по темата

Ако инфлацията се окаже по-висока от очакваната, това може да окаже възходящ натиск върху долара, тъй като тогава вероятността за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) става по-малко вероятна.

Миналата седмица редица членове на борда на Фед казаха, че основната лихва може изобщо да не бъде намалявана през 2024 г. и е твърде рано да се мисли за облекчаване на паричната политика.

Както стана известно миналия уикенд, потребителските цени (индекс на CPI) в Китай са се повишили с 0.3% на годишна база през април. Средно анализаторите очакваха увеличение от 0.1%, според Trading Economics. Инфлацията се регистрира за трети пореден месец, като се ускорява спрямо 0.1% през март. Междувременно цените на производител (PPI-производствена инфлация) в Китай са паднали с 2.5% през април спрямо същия месец на миналата година (те са се понижили с 2.8% през март), съобщи още Държавната статистическа служба в Пекин. Спадът се наблюдава за 19-ти пореден месец.

Индексът DXY на ICE, който проследява валутния курс на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада слабо, с 0.02%, докато по-широкият доларов индекс WSJ, в който са включени 16 валути, е стабилен*.

Еврото се повиши с 0.03% спрямо долара и се търгува за 1.0774 щатски долара в сравнение с 1.0771 при затварянето на пазара миналия петък. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи в петък референтен курс от 1,0779 евро. 

Обменният курс на британския паунд се повиши с 0.05% до 1.2531 американски долара в сравнение с 1.2525 в края на предишната сесия. Икономиката на Обединеното кралство излезе от рецесията със стабилен растеж от 0.6% през първото тримесечие на 2024 г., надминавайки очакванията. На заседанието си през май Банката на Англия (BoE) остави лихвените проценти стабилни, както се очакваше, но двама членове гласуваха за намаляване на лихвените проценти, един повече в сравнение с предишното заседание, което сигнализира за нарастваща подкрепа за по-ниски разходи за заемите.

Стойността на долара спрямо йената се повиши с 0.06% до 155.87 йени спрямо 155.78 йени в края на търговията в петък. Японската валута се понижи оставайки под натиск, тъй като инвеститорите очакват доклада за брутния вътрешен продукт на Япония за първото тримесечие, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица. Миналата седмица йената загуби близо 2%, дори и след като обобщението на срещата за политиката на Японската централна банка през април показа, че бордът е отбелязал възходящи рискове за инфлацията и е обсъдил сценарии, които биха оправдали по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

Междувременно двойката долар/юан се търгува около границата от 7,2410 юана, като китайската валута губи около 0.1% спрямо долара.

При нестабилен долар стоковите валути реагират по различен начин. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се обезценяват съответно с 0.02% до 0.6602 щатски долара за един „австралиец“ и с 0.21% до 0.6006 американски долара за едно „киви“.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от цените на петрола – канадският долар и норвежката крона, се разминават: канадският долар се повишава с 0.02% до 1.3674 канадски долара за един американски, докато норвежата крона се понижава с 0.18% до 10.8564 крони за един щатски долара. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 21 май поскъпнаха с 0.38% до 78.56 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brent с ддоставка до 31 май нараснаха с 0.34% до 83.07 долара за барел. В петък цените на петрола се сринаха с повече от 1%, тъй като представители на Фед на САЩ сигнализираха, че лихвените проценти може да останат по-високи за по-дълго, което може да намали растежа и да удари търсенето на гориво в най-големия потребител на петрол в света. Междувременно инвеститорите очакват предстоящата политическа среща на ОПЕК в началото на юни, където се очаква групата да удължи съкращенията на доставките през втората половина на годината*.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:30 часа българско време, източници „Ройтерс“ и TradingEconomics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща