Конгресът на САЩ одобри държавния бюджет за фискалната 2024 година

Бюджетните разходи са определени на 1.59 трилиона долара, от които се предлага да се отделят 886 милиарда долара за отбрана и 704 милиарда долара за области, които не са свързани с отбраната

Икономика / Финанси
3E news
582
article picture alt description

Снимка: Архив 3е-news/Istockphoto by Getty Images/dir.bg

Конгресът на САЩ е постигнал принзипно споразумение за максимални разходи за финансиране на федералното правителство до края на фискалната 2024 година, която приключва на 30 септември, съобщават американските медии.

Бюджетните разходи са определени на 1.59 трилиона долара, от които се предлага да се отделят 886 милиарда долара за отбрана и 704 милиарда долара за области, които не са свързани с отбраната.

Това, според щатските медии, е първата стъпка към избягване на частично затваряне на правителството след по-малко от две седмици, тъй като Камарата и Сенатът ще се върнат от новогодишната си ваканция тази седмица преди изтичането на временното финансиране на 19 януари и 2 февруари.

Миналия ноември президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за удължаване на първата фаза на финансирането за правителствени агенции до 19 януари и включва бюджетни кредити за селско стопанство, военно строителство и въпроси на ветераните, енергийни и водоснабдителни услуги. Втората фаза, която беше удължена до 2 февруари, включва финансиране за останалите държавни агенции.

Байдън приветства споразумението, като каза, че „механизмът за двупартийно финансиране, до който са достигнали лидерите на Конгреса, ни доближава една крачка по-близо до предотвратяването на ненужно затваряне на правителството и защитата на важни национални приоритети“. Според Байдън, „сега републиканците в Конгреса трябва да си свършат работата, да спрат да заплашват, че ще затворят правителството“.

Президентът добави, че републиканците ще „изпълнят нашата основна отговорност за финансиране на критични приоритети за вътрешната сигурност и националната сигурност, включително моето допълнително искане“.

През октомври Байдън изпрати до Конгреса искане за допълнителна помощ на Украйна в размер на 61.4 милиарда долара за година, както и 14.3 милиарда долара за укрепване на отбраната на Израел. Освен това, Байдън е поискал 13.6 милиарда долара за охрана на границата между САЩ и Мексико и 7.4 милиарда долара за други приоритети на националната сигурност. Общо президентът на САЩ е поискал от Конгреса одобрение за допълнително финансиране в размер на 106.7 милиарда долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща