Европейските фондови борси затвориха с повишение, а други световни пазари се доближиха до рекордни нива

С най-голям дневен ръст завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-слабо повишение затвори френският измерител САС 40

Икономика / Финанси
Георги Вулов
909
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа затвориха с повишение в сряда, започвайки последната кратка седмица на 2023 година със стабилен ръст след дългия уикенд по случай Коледа, като единственото изключение до обед беше испанската фондова борса. Другите основни индекси по света се движеха близо до рекордни върхове, обобщава CNBC.

Фондовите пазари в Европа бяха затворени в понеделник и вторник заради Коледните празници. Очаква се обемите на търговия през следващите два дни да бъдат слаби с много по-малко на брой сделки, поради липса на важни икономически статистически данни.

Още по темата

Пазарите в сряда, обяче, бяха подкрепени от очакванията за по-ниски лихви в САЩ следващата година, пише Trading Economics. Шансовете Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) да намали лихвените проценти с поне 25 базисни пункта през март се оценяват от търговците на 85.5%, според днешни данни на CME FedWatch.

Както стана известно миналата седмица, растежът на индекса PCE Core - ключов показател за Федералния резерв при оценка на рисковете от инфлация - се забави през ноември на месечна база до 0.1% от 0.2% месец по-рано, а на годишна база - до 3.2% от 3.5%, което увеличава вероятността регулаторът да намали лихвите.

Инвеститорите могат да бъдат по-оптимистични относно перспективите за следващата година и очакванията за паричната политика на Фед, каза пред CNBC в сряда Шелби Макфадин, анализатор в инвестиционния фонд Motley Fool Asset Management, който инвестира за  свои клиенти в най-иновативните, изключително добре управлявани и ориентирани към растеж компании.

„Имаме малко повече потвърждение за повишаване на инвестиционната активност до края на декември, което, според мен, даде на инвеститорите малко повече увереност, че могат да продължат напред и просто да бъдат малко по-оптимистични до края на годината, както и за намеренията на Фед за следващата година“, каза тя.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 добави 0.24%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо повишение беше британският индикатор FTSE 100 (+0.51%), следван от италианския FTSE MIB (+0.31%), френския CAC 40 (+0.24%), германския DAX (+0.14%) и само испанският беше на загуба - IBEX 35 (-0.04%). Следобед възходящият тренд не само че са запази, но за някои индекси дори се ускори, вкл. и за основния борсов индекс в Мадрид. Общият европейски измерител Stoxx Europe 600 затвори на 478.62 пункта, недалеч под рекордния връх от 483.44 пункта, регистриран през ноември 2021 година.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-слабо повишение затвори френският измерител САС 40.

Енергетиката и технологиите бяха водещите сектори, чийто измерители спечелиха съответно 0.61% и 0.7 на сто. Европейският индекс на сините чипове се търгуваше около марката 478,87, недалеч под рекордния връх на затваряне на индекса от 483,44, отбелязан през ноември 2021 г.

Пазарната стойност на германския химико-фармацевтичен концерн Bayer AG нарасна с 2.32%. Миналия петък калифорнийско жури потвърди присъда в полза на Монсанто, което Bayer купи, по дело, заведено от калифорниец, който твърди, че се е заразил с рак в резултат на работа с нейния хербицид Раундъп.

Акциите на фармацевтичвата AstraZeneca поскъпнаха с 1.85%. Ден преди това стана известно, че тази шведско-британска компания купува китайската биофармацевтична компания Gracell Biotechnologies за 1.2 млрд. долара. Благодарение на сделката AstraZeneca очаква да засили позициите си в областта на клетъчната терапия за онкологични и автоимунни заболявания.

Книжата на Vestas се покачиха с 4.48%, след като датският производител на вятърни турбини обяви, че е спечелил значителна нова поръчка в Австралия, която трябва да бъде доставена през четвъртото тримесечие на 2024 г. Това се пренесе и към други производители на вятърни турбина, като Siemens Energy, чийто акции поскъпнаха с 5.44%, за да се изкачат на върха на Stoxx Euroep 600.

Акциите на британската минно-добивна Аnglo American поскъпнаха с 2.53%. Компанията планира да продаде миноритарен дял в най-големия минен проект във Великобритания Woodsmith, който се оценява на 9 милиарда долара.

Междувременно на германската фондова борса във Франкфурт осезаемо се понижава капитализацията на застрахователите Munich Re (-0.93%) и Allianz (-0.37%). Друга застрахователна компания AXA също е в списъка на най-губещите емисии, но на борсата в Париж, чийто акции поевтиняха с 0.16%.

На дъното на Stoxx Europe 600 слязоха книжата на датския транспортен гигант с кораби Maersk, които затвориха с понижение от 4.65%. От датската компания съобщиха, че Maersk е подписала меморандум за разбирателство с най-големия пристанищен град в Япония Йокохама и Mitsubishi Gas Chemical относно развитието на зелена инфраструктура за транспортни кораби с метанол в порта на Йокохама.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща