Доклад на Vortexa: Световен флот от 1600 танкера формира непрозрачен пазар на петрол от порядъка на 5.7 млн. барела на ден

Флотът, работещ на непрозрачни пазари - една година от забраната за внос в ЕС

Енергетика / Анализи / Интервюта , Свят
3E news
2034
article picture alt description

източник: БТА/АР, архив

Износът на суров петрол на непрозрачните пазари e достигнал 4-годишен връх през месец май, което  представлява ръст на дела в световния износ на суров петрол. Става въпрос за обем от порядъка на 5,7 млн. барела на ден (mbd). Танкерите, участващи в непрозрачна пазарна търговия, надхвърлят 1600, като руско участие представлява 75% от непрозрачния флот. Това констатира ексклузивен доклад на компанията за анализи в този сектор Vortexa.

Вдигането на санкции на САЩ срещу Венецуела би могло да осигури работа за до 20 танкера (от клас б.р.) Aframax на месец, ако китайските купувачи се отдръпнат, сочат данните на Vortexa. Експертите й класифицират в доклада си този глобални флот като система от 3 нива, като в частност се фокусират върху танкери, работещи само в ниво 2 и ниво 3.

Активността на руския суров петрол STS намалява до 12-месечно дъно, но използването на танкери от леден клас предполага, че операциите на Urals STS може да се възобновят през първото тримесечие на 2024 г. , е един от изводите на доклада. Различни тенденции, изследващи пробега през последните месеци показват, че танкерите се насочват към други дестинации и стават по-предпазливи заради санкциите.

Европейските оператори намаляват търговията с руския Urals, след като цените надхвърлиха определените нива на горна граница, но делът на Русия и суверенните оператори с ниски данъци се покачва, се посочва в доклада.

Освен това, според анализа, европейските оператори са свили търговията с руски Urals, след надхвърлянето на цените на определен таван . Танкерите от т.нар. непрозрачен флот са средно на 16 години и плават  най-често под знамена на Либерия, Панама и Маршалските острови.

Комбинираният износ на Иран, Русия и Венецуела (т.нар. непрозрачен пазар) е достигнал 5,7 милиарда барела през месец май, което представлява 4-годишен връх и увеличение от 15% на годишна база. Износът на суров петрол от този непрозрачен пазар е средно 5,2 млн. барела на ден (м б/д) през 2023 г., което е увеличение с 500 хил.б/д на годишна база и все по-важен пазар за глобалното предлагане на суров петрол.

В докладът си Vortexa отбелязва, че този 4-годишен връх се дължи на рекордно високия износ на ирански суров петрол и кондензат. Също така и на Русия, която увеличава експорта си на суров петрол, независимо от санкциите.

➔ Износът на суров петрол/кондензат от Иран надхвърля 1,5 млн.б/д през май, в резултат на силното търсене от Китай и увеличението на производството

➔ Русия увеличава износа си на суров петрол (с изключение на CPC Blend & KEBCO) до 3,6 млн. барела през месец май, въпреки забраната на ЕС за внос и намаляването на добива от ОПЕК+

➔ Русия си осигурява алтернативни купувачи, като Индия, например, на която се пада 50% от руския внос на суров петрол през 2023 г., в сравнение с 20% през 2022 г.

➔ Китай също държи дял от 40% през 2023 г., което е увеличение от 10 процентни пункта на годишна база

➔ Износът на Венецуела се увеличава поради по-високото производство и скокът на покупката на венецуелски суров петрол от САЩ чрез Chevron, сочат данните от доклада.

Според Vortexa, експортът на тези страни, формиращи т. нар. непрозрачния пазар през 2023 г. представлява 20% от 10-те най-големи износители на суров петрол и кондензат в световен мащаб и е най-високият дял от 2019 г.

Танкерите, участващи в търговията с Иран, Русия и Венецуела, надхвърлят 1600, като руското участие представлява 75% от този също така непрозрачен флот.

Базирайки се на данните, събрани в анализа, от Vortexa предполагат, че на този непрозрачен пазар от януари 2021 г. до ноември (1-15 ноември) са работили 1649 уникални танкера.

➔ Русия има 1089 танкера, опериращи с товарите от суров петрол (с изключение на CPC Blend & KEBCO) и извършващи търговия с продукти съответно от 5 декември и 5 февруари

➔ Танкерите, ангажирани за руската търговия представляват 75% от този т.нар. непрозрачен флот. В частност той включва танкери, които са работили в повече от един пазар

➔ Танкерите, използвани изключително за руската търговия (без Иран и Венецуела) представляват 66% от непрозрачния флот.

➔ Иран и Венецуела разполагат с 201 и 125 танкера, които оперират само по техни сделки от януари 2021 г. до ноември 2023 г

➔ Иран и Венецуела общо държат дял от 20% от непрозрачния флот

➔ Установени са и 188 танкера, които са работили в две от тези три държави, което съответно е дял от 11% от непрозрачния флот

➔ Съответно е установено и преминаване на танкери от Иран и Венецуела към Русия, както и смяна на танкери между Иран и Венецуела

➔ Освен това има и 46 танкера, които са оперирали и на трите пазара, което представлява дял от само 3% от непрозрачния флот, сочат данните на Vortexa.

Анализаторите от компанията установяват също така, че активността на тази непрозрачната търговия достига своя връх през второто тримесечие на таза година. Впоследствие обаче се наблюдава забавяне.

Vortexa проследява 1070 танкера, превозващи ирански, руски и венецуелски суров петрол, кондензат и петролни продукти през второто тримесечие, което е 500% увеличение на годишна база.

➔ На руските превозвачи на суров петрол и продукти се падат 80% от непрозрачната дейност на танкерите на пазара през второто тримесечие на 2023 г.

През третото тримесечие обаче активността на танкерите на този непрозрачен пазар е намаляла с 10 %, което съответно отразява и намаляването на износа на ирански и руски петрол и петролни продукти.

На база на данните от анализа, експертите от Vortexa допускат и три сценария на развитие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща