ОАЕ ще ограничи експорта на стоки за Русия, а подобни мерки може да предприеме и Турция

Икономика / Свят
3E news
644
article picture alt description

Представител на Европейския съюз е съобщил на държавите-членки, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се съгласили да ограничат експорта за Русия на чувствителни стоки, използвани за военни цели в Украйна. Според запознати със ситуацията, Европейската комисия е информирала през тази седмица посланиците на ЕС за развитието на ситуацията, според информация на Bloomberg. Според източниците, Турция обсъжда аналогични мерки, Тези стъпки ще обхващат прекият реекспорт и ще означават победа на съюзниците на Украйна, които се опитват да прекратят потокът от военни стоки за Русия. По-рано агенция Bloomberg съобщи, че ОАЕ обсъждат възможността за въвеждане на контрол.

През последните месеци ЕС активизира усилията си по осигуряване на спазването на търговските санкции, отделяйки особено внимание за пресичане на възможността Кремъл да получава високо приоритетни стоки, обхващащи десетки технологии и компоненти, използвани за оръжия, намерени в Украйна или необходими за неговото производство.

Официалният представител на ОАЕ отбеляза в изявление, изпратено по електронната поща, че те ограничават експорта и реекспорта на идентифицираните стоки с двойно предназначение в зоните на конфликта  и имат действаща правна система за експортен контрол, с помощта на която постоянно контролират експорта на стоки с двойно предназначение. Служителят добавя, че ОАЕ продължават да поддържат тесен диалог с международните партньори по въпросите, касаещи войната в Украйна и последствията й за световната икономика.

Европейската комисия и министерство на търговията на Турция отказаха коментари, уточнява агенцията.

След като ЕС и съюзниците й от „Голямата седморка“ забраниха експорта на тези стоки за Русия, Москва успя да заобиколи ограниченията, внасяйки стоки през трети страни на Централна Азия, а също така Турция, ОАЕ и други.

Съюзниците на Украйна обикалят много от тези страни в опит да ги убедят да ограничат търговските потоци. Държавите от ЕС са уведомени, че последните данни показват, че директният износ за Русия от много от тези страни вече е започнал да намалява, но остава над нивата отпреди войната, казват източниците, се посочва в публикацията. Китай и Хонконг са се превърнали в юрисдикция, предизвикваща голямо безпокойство, като представляват повече от 80% от руските покупки на стоки с висок приоритет, казват хора пожелали анонимност.

Нови маршрути за доставки

Кремъл вероятно е успял да разработи нови маршрути за доставки: търговия с високо приоритетни стоки от Турция и Сърбия за Казахстан и Киргизстан, демонстрирайки безпрецедентен и аномален ръст, тъй като компаниите търсят по-сложни маршрути, така че директните маршрути се прекъсват, казват те. Въпреки това една от целите на търговските санкции и дипломатическото взаимодействие на блока с тези така наречени средни страни се състои в това, вносът да бъде направен колкото се може по-скъп за Русия.

Последните ограничителни мерки на ЕС включват в себе си различни инструменти, които да осигурят спазването на санкциите, такива като механизма, забраняващ експорта на определени стоки за компании и трети страни, както и листване на компании. САЩ и Обединеното кралство също наложиха санкции срещу няколко компании от трети страни.

Очаква се пакетът от санкции, който ЕС ще предложи в следващите дни, да включва допълнителни мерки и списъци. Очаква се също блокът да разшири търговските ограничения за повече продукти, включително заваръчни машини.

Едно от затрудненията, с които се сблъсква ЕС, според публикацията се заключава в това, че много от тези страни предоставят много бавно осъвременени данни за търговията или изобщо не предоставят информация, което затруднява пълната оценка на този въпрос.

Подчертавайки мащаба на проблема, на страните членки беше заявено през тази седмица, че повече от 20 000 фирми са изнесли за около 7 милиарда евро (7,5 милиарда долара) приоритетни стоки за Русия между януари и юли, според източниците.

По-голямата част от тези компании са разположени в Китай и Хонконг, следвани от Турция, ОАЕ (отчитащи съответно 6% и 4% от продажбите), Тайланд, Малайзия, Тайван, Сингапур и Виетнам. По-голямата част от сделките са от малък брой фирми.

Някои страни, включително Казахстан и Киргизстан, прилагат контрол върху износа на най-чувствителните стоки, но тези гаранции често са трудни за проверка, казват източниците, на които се позовава публикацията.

По Bloomberg

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща