Philip Morris планира да продаде дела си от най-големия си фармацевтичен актив

Икономика / Свят
3E news
578
article picture alt description

източник: Philip Morris International

Американският производител на цигарени изделия  Philip Morris International обсъжда възможността за продажба на дела си в компанията Vectura Group, която произвежда медицински изделия за инхалация, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на информирани източници.

Philip Morris придоби британската компания през 2021 г. за 1,24 млрд. долара. През същата година цигарения гигант купи още една фармацевтична компания, плащайки сума от над 2 млрд. долара. Излизането й на фармацевтичния пазар засега не й носи успех – през лятото компанията съобщи за отписване в размер на 800 млн. долара от това подразделение, което й донесе едва 76 млн. приходи през второто тримесечие.

Според източника на WSJ, представители на  Philip Morris заедно с Deutsche Bank са обсъдили няколко варианта за по-нататъшното стратегическо развитие на бизнеса в сектора на здравеопазването. Компанията търси партньор, който да придобие миноритарен или мажоритарен дял във  Vectura Group и до помогне за увеличаване на производството на изделия. Обсъждана е била и възможността за сключване на лицензионно споразумение или търговско партньорство.

Източниците са отбелязали, че от Philip Morris са недооценили колко дълго може да се разработват изделията в частност на тези за инхалация.

В публикацията се напомня, че финансовия директор на компанията по време на събитие за анализатори през юли е потвърдил, че Philip Morris смята и в бъдеще да развива бизнеса в сектора на здравеопазването, както и, че вижда добър потенциал за ръст в няколко сфери, включително инхалатори, никотин заместваща терапия и използването на марихуана за медицински цели.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща