Бош планира растеж във всички бизнес сектори и региони

Бизнесът през 2022 г. осигури стабилна основа за бъдещето

Индустрия
3E news
671
article picture alt description

През предизвикателната 2022 Бош надхвърли своите бизнес цели. Доставчикът на технологии и услуги увеличи продажбите си до 88,2 милиарда евро, след 78,7 милиарда евро предходната година. Ръстът е с 12% или 9,4% без ефекта от курсовите разлики. EBIT (печалбата преди лихви и данъци) от дейността в размер на 3,8 милиарда евро също е по-висока от предходната година, когато беше 3,2 милиарда евро. Маржът на EBIT от дейността се повиши от 4 на 4,3%. Представяйки годишния отчет на компанията, д-р Щефан Хартунг, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, каза: „Справихме се майсторски с предизвикателствата на 2022 – и оборотът, и печалбата са по-високи от очакваните. Макар че икономическата и социалната среда остават взискателни, ние искаме да растем значително по-бързо”.

През следващите години, при нормални темпове на инфлацията, целта е годишните продажби да нарастват средно с 6-8%, а маржът на печалбата да достигне поне 7%. „Целта ни е да постигнем ръст във всички региони по света и да бъдем сред тримата водещи доставчици на съответните пазари“, заяви Хартунг.

Борбата с климатичните промени предизвиква значителни промени в бизнеса и обществото и ускорява технологичния преход. „Тази технологична трансформация отваря възможности за развитие, които искаме да ползваме, както в съществуващия ни бизнес, така и в областите, свързани с него, и в изцяло нови сфери“, каза Хартунг. „В този контекст слоганът ни „Техника за живота“ е идеален – не само когато става дума за основните трендове към електрификация, автоматизация и дигитализация, но повече от всякога и във връзка със софтуера и изкуствения интелект”.

Инвестиции в бъдещето: иновативната сила се нуждае от финансова мощ

“Въпреки предизвикателната среда, през 2022 постигнахме стабилни резултати. Освен това подготвихме почвата за успеха на Бош на пазарите на бъдещето“, заяви д-р Маркус Форшнер, финансов директор на Robert Bosch GmbH. Миналата година компанията инвестира над 12 милиарда евро в осигуряване на бъдещето си. Разходите за научноизследователска и развойна дейност нараснаха до 7,2 милиарда евро (6,1 милиарда евро през 2021), или до 8,2% от продажбите (7,8% през 2021). Капиталовите разходи също се увеличиха с 1 милиард евро до 4,9 милиарда евро. Делът на собствения капитал се повиши леко до 46,6% (2021 - 45,3%). Освен предварителните инвестиции, осигуряването на възможност за доставки във времена на голяма несигурност е свързано с финансиране. Миналата година това доведе до негативен свободен паричен поток от 4 милиарда евро. Както отбеляза Форшнер: „Бош разполага с необходимите средства и е в много стабилна финансова позиция, но въпреки това трябва да поддържаме трудния баланс между инвестициите и дисциплината на разходите.”

Прогнозата за 2023: натиск на разходите, инфлация и забавена икономика

Въпреки последиците от пандемията от Covid-19, Група Бош успя да увеличи продажбите си с 3,5% през първото тримесечие на 2023. Бизнесът в Северна Америка се разви особено благоприятно, с двуцифрен ръст от 18,1%. И в Европа компанията отбеляза ръст със силните 7,7%. „Първите няколко месеца от новата бизнес година показаха, че 2023 също ще бъде година на предизвикателствата“, каза финансовият директор. Той обясни, че очаква цените на суровините и енергията, както и инфлацията, да останат високи. За 2023 Бош прогнозира глобалното икономическо производство да нарасне само с 1,7% и икономиката да се забави. Въпреки скромните икономически перспективи компанията се стреми към ръст на продажбите със 6 до 9% през 2023. Целта за EBIT печалбата от дейността е около 5%. „По този начин искаме да направим още една стъпка към дългосрочната ни цел от най-малко 7% печалба“, заяви Форшнер. „Начертахме много амбициозна пътна карта”. 

Бизнесът с мобилността: растеж чрез реструктуриране

Бош пренастройва бизнеса си с мобилността към променения пазар и изискванията на клиентите. Целта е да се обслужват актуалните и нововъзникващите потребности на клиентите още по-добре и по-бързо с персонализирани решения от един източник. „Искаме да останем водещ доставчик на технологии и предпочитан партньор за клиентите ни в бранша мобилност. Подготвяме почвата за това“, сподели Хартунг. Досегашният бизнес сектор „Автомобилни технологии“ с около 230 000 служители в над 300 локации в 66 страни по света вече ще се нарича „Bosch Mobility“. Секторът ще отговаря за собствения си бизнес и ще има собствен мениджърски екип в рамките на компанията. В сила от 1 януари 2024 г. отделите ще бъдат преструктурирани и ще им бъдат дадени хоризонтални отговорности. Президентът на Бош обяви, че целта е преструктурираният бизнес с мобилността да расте средногодишно с около 6% до 2029, когато ще се достигне годишен оборот от над 80 милиарда евро. Един от стълбовете на бъдещия ръст ще бъде пазарът на автомобилен софтуер, за който се очаква да се утрои до края на десетилетието. На този пазар Bosch Mobility ще предоставя на клиентите си софтуерни решения за операционни системи и специфични за домейна приложения за софтуерно дефинирани превозни средства. Бош разширява значително и бизнеса си с автомобилна електроника. За да покрие нарастващото търсене на силициево-карбидни чипове, компанията планира да придобие части от бизнеса на американския производител на чипове TSI Semiconductors. През следващите няколко години Бош ще инвестира над 1,4 милиарда евро за преоборудване на производствените съоръжения в локацията на американската компания в Роузвил, Калифорния. От 2026 там ще се произвеждат първите чипове върху 200-милиметрови пластини на базата на иновативния материал силициев карбид (SiC). 

Енергийна и сградна техника: растеж с прехода към алтернативно отопление


Глобалната трансформация на енергийните системи е източник на допълнителен бизнес потенциал: „Растежът ни не е само на пътя, макар че там сме много успешни“, заяви Хартунг. „И термопомпите ни са много търсени за електрификация на отоплителните инсталации.“ За Бош тази област е също толкова мощен двигател на ръст над средния, колкото и автомобилните електрозадвижвания. Компанията разширява производствения си капацитет за термопомпи и до края на десетилетието ще инвестира над 1 милиард евро в Европа. След старта на серийното производство в Айбелсхаузен, Германия, в началото на годината, Бош наскоро обяви и изграждането на нов завод в Добромеж, Полша. За да предостави на собствениците на жилища достъпна модернизация на отоплителните им системи, Бош предлага и хибридни решения: използването на съществуващ газов котел в комбинация с по-малка термопомпа често елиминира необходимостта от основно обновяване. В сравнение със система само с термопомпа, хибридното решение може да намали разходите за модернизация с до 30%. В Бош очакват през 2023 европейският пазар на термопомпи да нарасне с 20%, а продажбите на компанията нарастват над два пъти по-бързо. Прогнозата е този бърз растеж да продължи до средата на десетилетието. Бош печели и от модернизацията на бизнес сградите с по-енергийно ефективни и рентабилни системи. Компанията наскоро разшири портфолиото си с придобиването на Hörburger AG, за да включи и сградна автоматизация.

Индустриална техника и потребителски стоки: амбициозни цели за растеж

Бош върви по пътя на растежа и в бизнеса си с индустриални технологии и потребителски стоки. Продажбите в бизнес сектор „Индустриална техника“ вече нараснаха до близо 7 милиарда евро. „Целта за приходите от продажби за 2028 е 10 милиарда евро – това е важно, за да сме сред лидерите в индустриалните технологии“, каза председателя на Управителния съвет на Бош. Той добави, че неотдавнашното придобиване на HydraForce, с около 2 100 служители, ще играе съществена роля: „Поглъщането на специализираната компания в САЩ не само утрои нашите продажби на компактна хидравлика, но дилърската мрежа на HydraForce ще ни осигури и по-добър достъп до пазара в САЩ“, заяви Хартунг. Bosch Rexroth навлиза в нова област – електрификацията на мобилни машини. Дивизията наскоро стартира програмата eLion с пълно продуктово портфолио в тази област. Освен това има и голям брой поръчки от производители на извънпътни превозни средства. „Електрификацията на трактори, бетонобъркачки и багери е точно това, което очаква индустрията.”

Бизнес сектор „Потребителски стоки“ също има амбициозни цели за растеж: Bosch Електроинструменти планира да удвои продажбите си до 2030 г. и да надхвърли границата от 10 милиарда евро. За да осъществи целта си, миналата година дивизията инвестира около 300 милиона евро в програми като разширяване на бизнеса с аксесоари. За тази година са планирани още деветцифрени инвестиции. Една от фокусните точки е Северна Америка, която представлява над 40% от световния пазар на електроинструменти. БСХ Домакински уреди също засилва позициите си там: от 2024 в нов завод в Мексико ще се произвеждат климатични уреди за северноамериканския пазар.

Бизнесът през 2022: Развитие по бизнес сектори„Автомобилни технологии“, най-големият бизнес сектор на компанията, увеличи значително оборота си с 16% (12,1% процента след корекция на ефекта от курсовите разлики) до 52,6 милиарда евро. Маржът на печалбата от дейността е по-добър от очакваното, като нарасна от 0,7 на 3,4%. „Въпреки хроничния недостиг на чипове и слабия ръст на автомобилното производство, успяхме да увеличим съществено продажбите си, свързани с мобилността“, заяви Форшнер. „Бяхме принудени и да адаптираме цените си към растящите разходи.“ Бизнес сектор „Индустриална техника“ се възползва от стабилния пазар на машини. Продажбите нараснаха с 13,9% (11% след корекция на ефекта от курсовите разлики) до 6,9 милиарда евро. Маржът на EBIT се увеличи до 9,8%. Бизнес сектор „Потребителски стоки“ пострада от резкия спад в търсенето на домакински уреди и електроинструменти. Независимо от това оборотът се повиши с 1,5% (1,6% след корекция на влиянието на курсовите разлики) до 21,3 милиарда евро. В допълнение, постепенното преустановяване на бизнеса в Русия упражни натиск върху приходите. Маржът на EBIT от дейността достигна 4,5%, след 10,2% през предходната година. Бизнес сектор „Енергийна и сградна техника“ нарасна значително през 2022 г. със 17,4% (15,9% след корекция на ефекта от курсовите разлики) до 7 милиарда евро. Един от двигателите на този ръст беше засиленото търсене на щадяща климата отоплителна техника. Маржът на EBIT е 6% (2021 г. - 5,1%).

Бизнесът през 2022: Развитие по региони

„През 2022 Група Бош отчита значително увеличение на продажбите във всички региони – преди всичко в Америка“, отбеляза Форшнер. Продажбите в Северна Америка нараснаха с 25,7% до 14,4 милиарда евро. Коригирана с ефекта от курсовите разлики, цифрата е 12,3%. В Южна Америка оборотът достигна 1,8 милиарда евро. Това е увеличение от 26%, или 16,7% на ефекта от курсовите разлики. Приходите от продажби в Европа се увеличиха със 7,3% на годишна база, възлизайки на общо 44,3 милиарда евро. Без влиянието на курсовите разлики, ръстът е 9,8%. В Азиатско-тихоокеанския регион (включително и други региони) продажбите нараснаха с 12,8% - 27,7 милиарда евро. Коригиран с ефекта от курсовите разлики, ръстът е 7,1%.

Развитие на персонала през 2022: 18 724 нови служители

Към 31 декември 2022 г. в Група Бош работят 421 338 служители по целия свят. Тe са с 18 724 души повече в сравнение с предходната година.  Персоналът се е увеличил във всички региони, като по-голямата част от новите служители са в Америка и в Азиатско-тихоокеанския регион. В научноизследователската и развойната дейност броят на служителите нарасна с 9 422 до 85 543. Около 44 000 от тях са заети с разработката на софтуер.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Индустрия:

Предишна
Следваща