Прогноза: Германската икономика ще избегне рецесия през 2023 година

БВП на Германия ще нарасне с 1.% през 2024 г., очакват четири водещи изследователски института

Икономика / Свят
Георги Вулов
609
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/Pixabay

Германската икономика ще избегне рецесията през 2023 г. и ще нарасне леко благодарение на по-ниските цени на енергията в страната, прогнозират в съвместно проучване четири водещи германски изследователски института. Базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания (IFO), Института за световна икономика в Кил (IfW), Рейнско-Вестфалския институт за икономически изследвания в Есен (RWI) и Института за икономически изследвания в Хале (IWH) ) предполага, че германският БВП ще се увеличи с 0.3% тази година.

Миналата есен 4-те института прогнозираха спад на германската икономика с 0.4% през 2023 г.

Основната причина за подобрената перспектива в съвместния им доклад е „по-малък от очаквания спад в покупателната способност в резултат на значително понижение на цените на енергията“.

"Икономическият спад през зимата на 2022/2023 вероятно беше по-слаб, отколкото си мислехме през есента. Проблемите с веригата за доставки, които тежаха върху германската икономика от известно време, отшумяха", се казва в доклада. - Ще отнеме, обаче, известно време, докато инфлацията се забави забележимо, тъй като намаляването на търсенето е малко вероятно в близко бъдеще.“

Инфлацията в Германия, според прогнозата на институтите, ще се забави до едва 6% тази година от 6.9% през 2022 г.

Мерките за подкрепа на икономиката, предприети от германските власти, и очакваното увеличение на заплатите "засилват вътрешното търсене и поддържат висок инфлационен натиск", се казва в доклада.

„Едва през следващата година този аспект на инфлационния натиск ще отслабне, което ще доведе до значително забавяне на инфлацията – до 2.4%“, отбелязват от 4-те института. Според тяхната прогноза, БВП на Германия ще нарасне с 1.% през 2024 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща