Доларът поскъпва умерено спрямо повечето валути във вторник

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.1%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
1244
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Щатският долар расте слабо спрямо основните световни валути в очакване на мартенското заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед), което започва днес и приключва в сряда вечерта.

Икономисти и пазарни участници са на едно мнение, че ръководството на регулатора ще предприеме предпазлив подход към паричната политика на фона на проблемите в банковия сектор. Общата прогноза е за увеличение с 25 базисни пункта на основния лихвен процент, докато сценарий, при който процентът ще остане на същото ниво, също е вероятен.

Още по темата

Регистрациите на нови леки автомобили в Европейския съюз, които са индикатор за временното състояние на икономиката, са се увеличили с 11.5% на годишна база до 802 763 броя през февруари 2023 г., седмият пореден месец на ръст. Това, обаче, до голяма степен се дължи на ниската база за сравнение през 2022 г., когато кризата с недостига на полупроводници. Повечето пазари в ЕС показаха силен растеж, включително четирите най-големи, като Испания и Италия отбелязаха най-значително увеличение (19.2% и 17.4% съответно). Междувременно регистрациите на акумулаторни електрически автомобили в ЕС продължават да растат, като вече представляват 12.1% от пазара. За първите два месеца на годината регистрациите на нови автомобили в ЕС са се повишили с 11.4% спрямо същия период на 2022 г. до близо 1.6 милиона броя.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.1%, докато по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути нараства с 0.15%.

След като спадаше в азиатската търговия, час след старта на валутните сделки в Западна Европа, еврото се повиши с 0.8% до 1.0730 долара спрямо 1.0721 долара при затварянето на пазара в понеделник. Еврото се повиши, тъй като бягството на инвеститорите към безопасни активи намаля малко на фона на усилията на централните банки да укрепят доверието в световния банков сектор. Швейцарското правителство организира принудително поглъщане на Credit Suisse от UBS в отговор на изходящите потоци на клиенти и драматичната разпродажба на акциите и облигациите на банката. Междувременно се очаква инфлацията в еврозоната да остане твърде висока за твърде дълго време, което накара ЕЦБ да осигури още едно увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта миналата седмица.

Паундът с падна с 0.24% спрямо долара до 1.2249 долара в сравнение с 1.2278 долара в понеделник. Федералният резерв и пет други централни кредитора обявиха координирани действия за подобряване на ликвидността в споразуменията за суап в щатски долари, за да поддържат стабилността на глобалната финансова система. По този повод Банката на Англия (BoE) отбеляза, че банковата система на Обединеното кралство е добре капитализирана и финансирана и остава сигурна и стабилна. Финансовият министър Джереми Хънт каза вчера при представянето на бюджета за средващата финансова година в парламента, че „кредитите все още са високи, защото сме решени да подкрепим домакинствата и бизнеса с растящи цени и харчим около 1500 паунда на домакинство, за да платим малко под половината от сметките за енергия на хората тази зима“.

Цената на щатската валута спрямо японската йена нарасна с 0.60% до 132.11 йени спрямо 131.32 йени в предходната сесия. Протоколите от януарската среща на Банката на Япония (BoJ), които бяха публикувани днес, показаха, че членовете управителния съвет са подчертали необходимостта от поддържане на парична политики с ниски лихви, но са предупредили, че ще отнеме време за постигане на целта за инфлация от 2% по устойчив и стабилен начин. Банката на Япония остави политиката си на ултраниски лихвени проценти непроменена и този месец, което беше последната среща на BoJ с гуреврньор Харухико Курода преди пенсионирането му от 1 април.

Двете азиатски стокови валути – австралийският и новозеландският долари се понижават съответно с 0.55% до 0.6681 щатски долара за един „австралиец“ и с 0.82% до 0.6195 американски долара за едно „киви“. Специално австралийският долар се обезценява спрямо щатския долар след публикуването на протокола от мартенското заседание на Централната банка на Австралия (NBA), от който става ясно, че е възможна пауза в цикъла на повишаване на лихвените проценти на следващото заседание през април.

„Членовете на ръководството на Централната банка на Австралия се съгласиха да се върнат към обсъждането на възможността за пауза на предстоящата среща, тъй като такава пауза ще даде допълнително време за преразглеждане на икономическите прогнози“, се казва в протокола от срещата на NBA на 7 март.

Другите две стокови валути, които са силно зависими от котировките на петрола – канадският долар и норвежката крона поевтиняха съответно с 0.08% до 1.3674 канадски долара за един американски и с 0.41% до 10.6059 крони за един американски долар. На стоковата борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 31 март поскъпна с 0.81% до 68.19 долара за барел, а европейският Brent с доставка също до 31 март се повиши с 0.65% до 74.27 долара за барел. В ранната азиатска търговия фючърсите на Brent от Северно море се понижиха със 71 цента или 1 на сто, търгувайки се на ниво от 73.08 долара за барел. Цената на WTI загуби 74 цента или 1.1 на сто до 66.90 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско врем, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща