Световните цени на храните през февруари са спаднали с 0.6% спрямо януари

От своя връх през март 2022 г. индексът на цените на храните на FAO е спаднал с 18.7% през миналия месец

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
393
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/FAO

Световните цени на храните се понижават за 11-и пореден месец през февруари, като спрямо януари те са спаднали с 0.6%, сочи месечният обзор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН(FAO).

Още по темата

Средната стойност на индекса на цените на храните* (FPI) на ФАО достигна 129.8 пункта през февруари 2023 г., малко (0.6%) под нивото от януари. Лекият спад на FPI през февруари се дължи на значителното намаляване на стойността на индексите на цените на растителните масла и млечните продукти, както и на лекото понижение на индексите на цените на зърнените храни и месото, които компенсират рязкото увеличение в индекса на цената на захарта.

От своя връх през март 2022 г. индексът FPI на FAO е спаднал с 29.9 пункта (18.7%) през февруари.

Индексът на цените на зърното през февруари е спаднал с 0.1% спрямо януари и е нараснал с 1.4% спрямо година по-рано през февруари 2022 година. лед три последователни месеца на спад, световните цени на пшеницата се повишиха леко (0.3%) през февруари, водени главно от продължаващите страхове от сухи метеорологични условия в основните райони за производство на червена зимна пшеница в САЩ, както и от високото търсене на доставки от Австралия. Въпреки това интензивната конкуренция между износителите предотврати по-нататъшно увеличение на цените, пише в месечния обзор.

Индексът на цените на растителните масла се понижи с 3.2% спрямо януари и е на най-ниското ниво от началото на 2021 г. Това се дължи на спада в световните цени на палмовото, соевото, слънчогледовото и рапичното масло. Световните цени на соевото масло продължиха да се понижават под влияние на намалените покупки от ключови страни вносителки и подобрените перспективи за реколтата в Южна Америка. Спадът в цените на слънчогледовото и рапичното масло се дължи на наличието на значително експортно предлагане на световно ниво, обясняват експертите на FAO.

Индексът на цените на млечните продукти през февруари спрямо януари се понижава с 2.7%, на годишна база - със 7.2%. Цените на маслото и обезмасленото мляко на прах отбелязаха най-значителен спад. Това се дължи на отслабването на глобалното търсене на внос, особено за продукти с кратки срокове за доставка.

Индексът на цените на месото се понижава слабо спрямо предходния месец - с 0.1%, спрямо февруари миналата година - с 1.7%. Световните цени на птичето месо падат за осми пореден месец поради наличието в света на значително предлагане, надвишаващо търсенето на внос. Това се случва въпреки огнищата на птичи грип в редица водещи страни производителки, твърдят експерти. Световните цени на свинското месо, от друга страна, се повишиха на фона на опасенията относно ниския брой заклани и увеличеното вътрешно търсене в Европа. Цените на говеждото месо, които се понижават от юни 2022 г., останаха практически непроменени през февруари.

Индексът на цените на захарта през февруари нараства с 6,9% спрямо януари и достига най-високото си ниво от февруари 2017 г. Ръстът, регистриран през февруари, се дължи главно на низходяща ревизия на прогнозата за производството на захар в Индия за сезон 2022-2023, което доведе до влошаване на перспективите за износ за текущия сезон, поради намаления износ от Индия на фона на силно глобално търсене на вноса.

*Индексът на цените на храните на ФАО (FPI) е среднопретеглена стойност, която проследява международните движения на цените за пет основни групи хранителни стоки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща