Еврото започва седмицата стабилно, доларът губи спрямо повечето валути

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.29%

Икономика / Финанси
Георги Вулов
695
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

По време на днешната борсова сесия щатският долар спада спрямо повечето основни валути, но търговската активност на валутния пазар в понеделник вероятно ще бъде по-ниска от обикновено, тъй като американските борси са затворени поради официалния празник Деня на президентите.

Пазарните участници очакват данните за строителната продукция в еврозоната и анкетата за потребителското доверие, които ще дадат сигнали за икономическото здраве в региона.

Още по темата

Инвеститорите продължават да оценяват изявленията, направени от представителите на Федерални резерв на САЩ (Фед) миналата седмица, които се оказаха по-"ястребови", отколкото очакваха много участници на пазара.

Президентът на Фед на Кливланд Лорета Местър каза, че вижда „убедителни аргументи“ за повишаване на лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) на следващата си среща, след като на предишната (31 януари- 1 февруари) я повиши с 25 б.п.

Президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Балард също каза в Тенеси, че е призовал за по-рязко повишаване на лихвите на последното заседание на Фед и не изключва по-голямо повишение вбъдеще.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.29%, а широкият WSJ индекс, в който са включени 16 валути, се понижи с 0.05 на сто.

Еврото започва седмицата без големи промени спрямо нивата при затваряне на търговията в петък, като се повиши с 0.26% до 1.0687 долара за евро, след като затвори търговията в края на миналата седмица на 1.0659 долара за една евро. Въпреки това общата европейска валута остава далеч от деветмесечния си връх от 1.1034 долара, достигнат на 2 февруари, тъй като инвеститорите се втурнаха към долара повече от седмица в очакване, че Фед ще се придържа към „ястребовата“ си парична политика за по-дълго време.

Междувременно повечето наблюдатели, според Trading Economics смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поддържа своята агресивна политика на затягане, въпреки признаците, че инфлационният натиск може да е достигнал връхната си точка и се задава рецесия. Президентът на ЕЦБ Лагард повтори, че централната банка ще продължи да повишава лихвите, за да забави основния ценови натиск. В същото време Фалио Панета, член на борда на ЕЦБ, подкрепи аргумента за повишаване на лихвените проценти на по-малки стъпки и избягване на ангажименти за бъдещи ходове. Централната банка на блока повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на февруарското си заседание до най-високите нива от края на 2008 г., отбелязвайки, че ще направи още едно със същата стъпка следващия месец, потвърждавайки ангажимента си за борба с инфлацията.

Британският паунд заедно с японската йена са сред малкото основни валути, които се обезценяват спрямо долара. Британската валута се понижи с 0.09% до 1.2027 долара спрямо 1.2037 долара в края на последната сесия. В същото време японската йена спадна с 0.02% до 134.15 йени за долар спрямо 134.17 йени.

Междувременно китайският юан извън континентален Китай се понижи с 0.13% до 6.8647 долара. Както беше съобщено, Народната банка на Китай (PBOC, централната банка на страната) отново запази основния си лихвен процент по кредитите (LPR) за една година на ниво от 3.65% годишно, а по петгодишните заеми на 4.3% годишно.

Китайската централна банка не е променила лихвените проценти на шест поредни заседания. В същото време много икономисти смятат, че през следващите месеци процентът може да бъде намален, за да се стимулира икономическият растеж, пише „Блумбърг“.

Стоковите валути също са с ръст спрямо щатския долар. Азиатските - австралийският и новозеландският долари, които са зависими от китайската икономика, се повишават съответно с 0.44% до 0.6909 щатски долара за един „австралиец“ и с 0.19% до 0.6232 американски долара за едно „киви“.

Другите две стокови валути, които са свързани с цената на петрола – канадският долар и норвежката крона се повишават съответно с 0.06% до 1.3462 канадски долара за един американски и с 0.25% до 10.2577 крони за един щатски долар. На стоковата борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 24 февруари поскъпна с 0.92% до 77.04 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 28 февруари се повиши с 1.01% до 83.84 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:45 часа българско време, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща