Борсовите цени на газа в Европа се повишават до 62 евро за MWh

Енергетика / Природен газ и горива
3E news
700
article picture alt description

Борсовите цени на газа в Европа се повишават, сочат данните от търговията.

Февруарските фючърси за газа по индекса TTF на борсата ICE стартираха тази сутрин при цена от 64 евро за MWh, след като предишната търговия завърши на ниво от 61.70 евро за MWh. През първите два часа стойността дори успя да стигне до 65.39 евро за MWh, но впоследствие се устреми надолу и дори успя да спадне до 58 евро за MWh, но за кратко. Така към момента на публикуване цената на газовите фючърси по индекса TTF е на ниво от 62.08 евро за MWh, което представлява поскъпване от 0.60 %. 

Повишението е слабо и в рамките на очакваното, заради влошаването на времето и по-ниските температури. Продължаващото застудяване в половината от европейските страни доведе до температури с 1,4 градуса по Целзий под нормалното. Предварителните прогнози са, че то ще продължи до края на януари на фона на намаляване на вятъра, което ще увеличи нуждата от газ за електроенергия и отопление основно в западните страни.

 Въпреки това мекото време продължи достатъчно дълго, а  газохранилищата на Европа са запълнени до 80.09 % или 896.7087 TWh.

Междувременно руската газова компания „Газпром“ намалява доставките си през ГИС „Суджа“ за Европейския съюз до 24.4 млн. куб м, което е ново понижение. Руският доставчик преди това намали доставките до 32 млн. куб м, което по различни оценки е между 6 до 8% по-малко спрямо предходните дни. За някои от компаниите, които продължават търговските си отношения с „Газпром“ проблем с доставките няма.

Сега всички са в очакване на положителна новина за започване на производство и доставки на втечнен природен газ от Freeport LNG. Според експерти, които залагат на по-дългосрочна прогноза,  налице са всички възможности страните от ЕС  да изкарат безпроблемно зимата, а в газохранилищата да има достатъчно високи обеми от синьо гориво, което ще намали рисковете по отношение на доставките за следващата зима.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Природен газ и горива:

Предишна
Следваща