Фючърсите за газа в Европа поскъпват до 182 евро за MWh

Енергетика / Природен газ и горива
3E news
730
article picture alt description

Цената на газа в Европа в сряда,13 юли продължава да расте, достигайки до нови и по-високи ценови нива, сочат данните от търговията.

Фючърсите за август за газа по индекса TTF на борсата ICE стартираха от 178 евро за MWh и през първия час и половина демонстрираха спад до 174 – 175 евро за MWh, което се приема като вид оптимизъм от участниците на пазара. Към обедните часове обаче августовските фючърси се върнаха към ръст, достигайки 183.97 евро за MWh.

Към момента на публикуване августовските фючърси се търгуват на ниво от 182.30 евро за MWh, увеличавайки се с 5,61 % спрямо стойността при затварянето на търговията във вторник, 12 юли.  

По-рано стана ясно, че турбината за "Северен поток", която преди това не можеше да бъде изпратена от Канада до Германия поради санкции, вече се насочва към Европа.

По-рано министърът на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън заяви, че Канада, въпреки санкциите, ще върне ремонтираното оборудване "Северен поток" по искане на Германия. Решението на Канада беше подкрепено и от САЩ.  Държавният департамент заяви, че подобно изключение от режима на санкции ще позволи на Европа да възстанови запасите от газ. В същото време украинското външно министерство призова Отава да преразгледа това решение и извика шарже д'афера на Канада.

Това е добра новина, но европейският пазар все така остава в трудна ситуация. Тя се усложнява от спада на износа на LNG от Съединените щати поради спирането на Freeport LNG в Тексас. Министерството на енергетиката на страната отбеляза в докладът си от юли, че това ще намали капацитета за износ на LNG от САЩ с около 2 милиарда кубически фута на ден, което ппредставлява около 17% от общия капацитет. EIA понижи прогнозата си за износ през второто полугодие до средно 10,5 милиарда кубически фута на ден (-14% от прогнозата през юни), като очаква Freeport LNG да се върне към пълна експлоатация не по-рано от края на 2022 г.

Към това трябва да се прибави и новината за намаляването на газовите потоци от Норвегия, което оказва допълнителен натиск.

Междувременно призивите за икономии на електроенергия продължават. В Германия например вероятността за изключване на осветлението на някои от историческите здания е съвсем реална. През юни властите в страната обявиха преминаване към втори етап от извънредния план за газа, който предвижда създаване на тръжни модели за икономии на горива.  Това ще даде възможност на предприятията от енергийния сектор отново да купува същия вид гориво, но в същото време да поощрява отказ от него.

По-рано Ройтерс, позовавайки се на заместник-министъра на финансите на страната съобщи, че властите планират пълно прекратяване на покупката на въглища от Русия от 1 август, а от 31 декември и на петрол.

Франция пък се подготвя за преминаване от газ към петрол и вече има призиви към промишлеността да вземе необходимите мерки.

Като цяло обаче експертите отдават настоящата ситуация на газовия пазар като следствие от политическата линия на Европа.  Те прогнозират, че изходът за европейските страни може да се окаже скъп, неефективен, опасен и със огромни социални последствия, които ще задълбочат вече появилите се признаци на сериозна политическа криза в Европа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Природен газ и горива:

Предишна
Следваща