Вносителите на LNG: Проблемите с недостига на газ в Европа ще се запазят няколко зими

Енергетика / Свят
3E news
555
article picture alt description

Международната група от вносители на втечнен природен газ (LNG) GIIGNL очаква, че проблемите с недостига на газ в Европа може да се запазят и през следващите няколко зимни сезона.

„Ще преминем през зимата на 2022/2023 години без големи щети, ако имаме късмет, но следващата зима може да се окаже много по-трудна, както и по-следващата“, коментира председателят на GIIGNL Винсент Демури по време на събитие в Лондон.

Както отбелязва агенция Bloomberg, отминалата зима е била по-топла от обикновено и в Европа е имало по-голям обем от газ в газохранилищата за следващия сезон, но цената на световните пазари е нараснала рязко, а закупуването на синьо гориво е станало по-скъпо.

Предвид спадналият внос на руски петрол и очакваното увеличение на търсенето на енергийни ресурси от Китай след премахването на ограниченията ще е трудно запълването на газохранилищата с газ за следващата зима, е отбелязал Демури.

Европейската комисия планира в края на този месец да публикува план за действие за газоснабдяването, който според очакванията ще включва препоръки към страните от ЕС за подготовка и планиране за по-дълги срокове.

„Надявам се, че това е краткосрочна ситуация, но мисля че проблемите ще се запазят от една до три години, е заявил експертът от Oxford Institute for Energy Studies Джонатан Стърн в изказване по време на събитието. Не трябва да недооценяваме последствията от рецесията, които според мен ще са сериозни за Европа“, е предупредил още той.

Както се посочва в доклада на GIIGNL, през 2021 г. глобалният внос на LNG e ofijrhkd. f/e; fj 372,3 млн. тона, нараствайки с 16,2 млн. тона в сравнение с предходната 2020 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща