Станислав Тодоров: Цената на LNG доставките за България показват, че има алтернатива на „Газпром“

Енергетика / България
3E news
1043
article picture alt description

„Цената на природния газ, която ще се формира за месец юни е по-ниска от тази за месец май и с малко по-ниска от тази за месец април. Това доказва, че доставките на втечнен газ са истинска алтернатива на доставките от „Газпром“. Това заяви след откритото заседание по доклада на „Булгаргаз“ за цена на синьото гориво за месец юни председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Според него, ако „Булгаргаз успее да сключи адекватни дългосрочни договори доставки на втечнен газ, не само ще имаме адекватни доставки, но и на конкурентна цена“.

КЕВР ще се произнесе по окончателната цена след закрито заседание на 10 юни. Председателят на енергийния регулатор обясни забавянето с „финализирането на всички извънредни договори за извънредните доставки“.

Както е известно в заявлението си до КЕВР, „Булгаргаз“ поиска цената на синьото гориво за месец юни да бъде в размер на 141,28 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), включително компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента „задължение към обществото“. Цената на синьото гориво за юни е с 13 % по-ниска от тази за месец май.

Заявленията и приложенията към тях са обозначени с гриф „търговска тайна“. По този повод в рамките на откритото заседание председателят на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов поиска, предвид появили се материали в общественото пространство регулаторът да се съобрази с поверителния характер на заявлението и да не показва точката на доставка.

Преди дни енергийният експерт Васко Начев съобщи, че доставките са през американската компания Chenier с точка на доставка LNG терминалът Ревитуса в Гърция.

В същото време в графика на LNG терминала Ревитуса за 6 юни са записани два кораба на MET ЕNERGY EAD. В частта за LNG каргото, което не е включено в месечния план за разтоварване за юни тази година обаче са включени още два кораба като единия е именно на MET ENERGY EAD за 6 юни плюс един на ENERGIKO за 8 юни. За датата 24 юни, посочена като очакване за вторият кораб с LNG от премиера Петков има един кораб в графика и той е на гръцката DEPA. Така че на този етап остават само бегли предположения, че някои от тези товари са предназначени за българския пазар. По-добра новина от това този газ да е за България едва ли може да има предвид кризата, предизвикана от спирането на доставките на руски газ.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща