Цените на петрола продължават да се повишават

Енергетика / Свят
3E news
312
article picture alt description

Петролът поскъпва съществено след обявяването за форсмажор на най-голямото находище в Либия – аш-Шарара.

Фючърсите за юни за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишават до 113,9 долара за барел – плюс 2,17 долара или 1,94 %.

Стойността на фючърсите за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват до 108,8 долара за барел – плюс 1,74 %.

В четвъртък петролът сорт Brent поскъпна с 2,7 %, а сорт WTI – с 2,6 %. В петък търговия нямаше заради празничните дни.

Експертите, както и преди продължават да изчисляват колко ще е руският петрол, който ще изгуби пазарът. Те са категорични, че именно това е и причината стойността на Brent да продължава да остава над нивото от 110 долара за барел.

Пазарът остава и под влиянието на неблагоприятните събития в Либия. В неделя либийската държавна компания National Oil Corp. (NOC) спря добива на петрол от находището El Feel в западната част на страната, от което производството е от порядъка на 65 хил. барела на ден. В понеделник NOC съобщи пък за настъпване на форсмажорни обстоятелства на находището аш-Шарара. В частност става въпрос за натиск върху работниците, което е довели и до спиране на работата и невъзможност за изпълнение на работата по договорните задължения. В страната, както става ясно има протести срещу действащият премиер.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща