КЕВР: Цената на газа за април към днешна дата би била 128 лв. за MWh, което е увеличение с 13.35 % спрямо действащата за март

Енергетика / България , Природен газ и горива
3E news
631
article picture alt description

Към днешна дата цената на газа за април, по която „Булгаргаз“ трябва да продава газа на би била от порядъка на 128 лв. за MWh. Това представлява увеличение от 13.35 спрямо действащата за месец март стойност от  113,73 лв. за MWh. Това коментираха от работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в рамките на откритото заседание за обсъждане на настоящото ценово заявление на газовото дружество.

Припомняме, че ценовото заявление за цената на газа за април беше внесено в КЕВР на 11 март и визираше скок от близо 58 % или цена от 179.36 лв. за MWh.

 „Действително заявлението, което беше подадено на 11 март отразяваше данните към 10 март тогава цената беше много висока. Междувременно имаше движение на цената в посока нейното намаляване. Към днешна дата това намаляване би се отразило върху цената. Така че нашите изчисления показват, че тя би била около 128 лева за MWh. Тази цена не е окончателна Тя ще бъде изчислена, след като се получат окончателните данни (от „Булгаргаз“), отнесени към 31 март. Това е в процентно изражение означава  увеличение с 13,35 % спрямо настоящата цена“, казаха от работната група в отговор на въпрос на председателя на КЕВР Станислав Тодоров.

Ще се работи и по промяна на Наредбата за формиране на цената на газа, така че да се намали и прогнозния период, стана ясно още от думите на Тодоров.

„Сегашният начин за определяне на прогнозна цена 20 дни преди да е настъпил момента очевидно не върши работата“, каза той визирайки необходимостта за преценка от страна на бизнеса и обществото.

„Предлагам да променим така Наредбата за формиране на цената на газа, така че този процес да е максимално близко до момента, в който тази цена ще бъде фиксирана.

Сегашният срок от 20 дни според мен не е адекватен и само създава излишно напрежение в обществото и индустриалните потребители. Нека заедно със заявителя да работим в посока на това максимално да приближим ценовото заявление до датата на влизане на това ценово заявление в сила. 20 дни е твърде дълъг срок, предвид динамиката на пазара“, каза той.

Според председателя на КЕВР по-редно е срокът за обявяване на прогнозна цена от „Булгаргаз“ трябва да е от 10 дни или една седмица.

В рамките на заседанието от „Булгаргаз“ заявиха, че нямат забележки към доклада на работната група спрямо внесеното заявление от началото на месец март тази година.

КЕВР ще излезе с окончателно решение за цената на газа след закрито заседание, което ще се проведе на 1 април 2022 г.

Очаква се регулаторът да обсъди през месец май и цените на топлинната енергия (парното) като решението за евентуално увеличение ще бъде служебно и няма да има нужда топлофикационните дружества да подават заявления. 

Обсъждането на ценовите нива по отношение на ВиК услугите ще бъдат предмет на работа на КЕВР в по-късен период.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща