Фючърсите за газа в Европа се повишават до 108 евро за MWh

Енергетика / Свят
3E news
440
article picture alt description

Цената на газа отново поскъпва. Фючърсите за април по индекса TTF на борсата ICE Futures нарастват до  108.50 евро за MWh , което представлява повишение спрямо цената при затварянето на предишната сесия с 3.24 % . В четвъртък априлските газови фючърси завършиха търговията на ниво от 105.25 евро за MWh -  плюс 2.56 %.

Тази сутрин търговията стартира от нивото от 106 евро за MWh, демонстрира лек спад спрямо стойността при затварянето на предишната сесия до 105 евро за MWh през първия половин час от отварянето на сесията, след което тръгна в посока към увеличени. Така към момента на публикуването фючърсите са на ниво от 108.50 евро за MWh.

Транзитът на руски газ през Украйна в петък, 18 март се очаква да се увеличи до около 10 млн. куб м на ден и да се върне към нивото от максималните задължения по договора за пренос, сочат данните на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна. Според публикуваните данни на сайта на преносната компания заявката за пренос през газоизмервателните станции „Суджа“ и „Сохрановка“ са за обем от 106.2 млн. куб м. За предходните дни 16,  17 март е отчетен спад на потока до около 95 мн. Куб м.

Няма резервиран капацитет през газопровода „Ямал-Европа“.

На този фон данните на асоциацията на европейските оператори на газохранилища сочи, че към 16 март подземните съоръжения за съхранение на синьо гориво са запълнени до 25.17 % или 279.6216 TWh.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща