Металургични заводи молят ЕK да позволи държавна помощ за зеления им преход

Заради високите цени на енергията се съкращават и затварят производства, внася се от Китай, което увеличава зависимостта на Европа, казват от Erometaux

Индустрия
3E news
432
article picture alt description

Източник: pixabay

Металургичните предприятия в Евросъюза прогнозират трудности за техния зелен преход и достигането на целите от пакета „Готови за 55“. Затова те искат от Еврокомисията да им бъде позволено да получат държавни помощи, за да могат да се справят с трансформацията на производствата си и декарбонизацията им. В тази връзка базираната в Белгия европейска металургична асоциация Eurometaux отправя молба към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен на държавите членки да бъде позволено да предоставят на местните предприятия от този бранш помощи за предстоящата им съвсем скоро технологична и енергийна трансформация. По-конкретно апелът се отнася до заводите, които произвеждат алмуминий, цинк и силиций, съобщава Reuters, предаде БНР.

Производството на тези 3 вида метали са от ключово значение и за общото намаляване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии. Плановете на ЕС включват както декарбонизация на енергетиката и промишлеността, така и на транспорта, който генерира около ¼ от парниковите газове. Според плановете на Брюксел ключов фактор за постигането а целите е и електрификацията на превозните средства. Именно производството на електромобили се нуждае от големи количества алуминий. От друга страна производството на чиста енергия от ВЕИ, каквато е идеята да се използва зазареждането на превозните средства на ток, пък има нужда от цинк и силиций. Поради тези причини от Eurometaux призовават за отпускане на държавни помощи за предприятията от този бранш.

Паралелно с това металургичният сектор в момента изпитва огромни проблеми и поради кризата с рекордните цени на електроенергията и природния газ. Поради това, както и заради проблемите с доставките на някои суровини, над половината заводи, произвеждащи алуминий, силиций и цинк в ЕС, в момента работят с намален капацитет или изцяло са затворени.

Рекордните цени на електроенергията в ЕС се отразяват изключително негативно на този тип предприятия, тъй като тя заема суъществен дял от цената на продукцията им. Още преди настъпването на кризата с рекордните цени на тока, на него се падаха между 30 и 40% от цената на продукцията на производителите на алуминий, цинк и силиций. А в момента, заради скока в цените на борсите, процентите са значително по-големи.

"ЕС загуби временно 650 000 тона първичен алуминиев капацитет или около 30% от общия", посочват от Eurometaux в писмото си до Фон дер Лайен. И отбелязват, че създалия се дефицит трябва да бъде преодоляван чрез внос, който често е с по-висок въглероден отпечатък, тъй като идва от държави извън ЕС, където правилата срещу замърсяването на околната среда не са толкова строги. Паралелно с това се увеличава и зависимостта на Общността от водещия производител на индустриални метали - Китай.

Една от предложените от Eurometaux мярка е ЕС бързо да разработи рамка за спешна държавна помощ, която да предоставя ясни условия и правила, позволяващи на страните членки да предприемат бързи действия, за да помогнат националните индустрии, изправени пред безпрецедентни разходи за енергия. Друго основно предложение е да бъдат използвани националните стратегически газови резерви, чрез които да се стабилизира пазарът на синьо гориво, респективно цените.

В противен случай "има реален риск от по-нататъшно съкращаване и затваряне на производства в нашия сектор в ущърб на стратегическите цели на Европа за автономия“, се казва още в писмото. Като се дава и пример, че в други енергоемки сектори се очертава да има отлагане на инвестициите в декарбонизация.

В средносрочен план индустриалната асоциация Eurometaux предлага ЕС да насърчава схеми в подкрепа на корпоративни споразумения за закупуване на безвъглеродна електроенергия.

"Трудно е да се правят инвестиции в много европейски държави-членки, защото не можете да получите дългосрочни договори. Държавата може да играе роля в споразуменията за възобновяеми енергийни източници", казва Килиан О'Донохю, директор в Eurometaux, отговарящ за енергията и климатичните промени. "На производителите на метали може да бъде помогнато чрез подписване на договори за възобновяеми източници, но те се нуждаят от това, държавата да гарантира, че енергията, необходима за техните производствени планове, ще бъде налична и на конкурентни цени", допълва още той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Индустрия:

Предишна
Следваща