„Росатомфлот“ подписа договор за строителство на трети и четвърти универсални атомни ледоразбивача по проект 22220

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
211
article picture alt description

Генералният директор на „Атомфлот“ Мустафа Кашка и генералният директор на „Балтийски завод“ - Алексей Кадилов, подписаха договор за строителството на трети и четвърти универсални атомни ледоразбивача по проект 22220 в Мурманск.

„Символично преди 7 години през август подписахме договор за строителството на главния универсален ледоразбивач „Арктика“, като през тази година той ще премине ходови изпитания. Необходимостта от атомния флот от ледоразбивачи в акваторията на Северния морски път расте заедно с темповете на товаропотока, а това означава, че ерата на най-новите ледоразбивачи продължава. В плановете на предприятието за 2020 г. е да се пристъпи към строителство на ледоразбивача „Лидер“ в съдостроителния завод „Звезда“, отбеляза Кашка.

За пръв път финансирането на строителството ще бъди по смесена схема - 45 млн. рубли ще бъдат от средствата на федералния бюджет, а останалата част – от „Росатом“ и „Атомфлот“.

В момента в „Балтийски завод“ се строят главният и два серийни универсални ледоразбивача по проект 22220 – готовността на „Арктика“ е 87,7%, на „Сибир“ – 58,5%, а на Урал“– 44 %. Предаването в експлоатация на „Арктика“ е планирано за май 2020 г.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща