„Росатом“ ще предложи мерки за развитие на водородна енергетика

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
513
article picture alt description

Компанията Rusatom Overseas, която отговаря за изграждането на АЕЦ и центрове за ядрена наука и технологии на чуждестранните пазари на Русия, ще направи изследвания, необходими за разработването на цялостна програма и пътна карта в областта на водородната енергетика в глобален и национален мащаб.

 

Голямата част от произвеждания водород в промишлеността в света се получава чрез процеса на т.нар. парова конверсия на метана, в който водната пара при температура 700-1000 градуса по Целзий се смества с метан под налягане в присъствие на катализатор. Водородната енергетика на базата на АЕЦ е едно от направленията на комплексната програма за развитие на науката и технологиите, предложени от „Росатом“.

 

Водородът като химически реагент е необходим за химическата и хранително-вкусовата промишленост, нефтопреработката, металургията и други отрасли. Той става все по-разпространен както като екологично чисто автомобилно гориво, така и в автономни източници на електроенергия с мощност до няколко хиляди киловата.

 

„Росатом“ притежава технологии, които в средносрочна перспектива ще позволят производство на водород в промишлени обеми с високо конкурентни параметри на стойност, екологична приемливост и чистота.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща