„Росатом“ оценява строителството на атомния ледоразбивач „Лидер“ на 120 млрд. рубли

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
597
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“ оценява стойността на създадения първи атомен ледоразбивач от ново поколение „Лидер“ с мощност 120 МВт на 120 млрд. рубли по цени от 2019 г. Финансирането на строителството на първия кораб ще е за сметка на средства от федералния бюджет. Това е съобщил в рамките на Международния арктически форум председателят на компанията Алексей Лихачов в интервю за ТАСС.


„Стойността на ледоразбивача „Лидер“ към днешна дата оценяваме в диапазона от 120 млрд. рубли. И разбира се, много се надяваме, че до края на тази година ще стигнем до пуск на проекта и пълното му осъществяване през 2020 г. в завод „Звазеда“, е казал той.


По думите на председателя на „Росатом“ решението първият ледоразбивач „Лидер“ да се строи със средства от бюджета е било на президента, тъй като за първия кораб рисковете от търговско финансиране са много големи. Финансирането на проекта ще започне от следващата година. „Росатом“ разчита през тази година да завърши подготовката на техническия проект на атомния ледоразбивач „Лидер“. Руската корпорация планира да построи три такива ледоразбивача. Финансирането на строителството на втория и третия ледоразбивач ще е на паритетни начала между Руската федерация и „Росатом“, уточнява агенцията.


Очаква се ледоразбивачът „Лидер“ с мощност от 120 МВт да е първият в света, който целогодишно да може да преминава по Северния морски път при дебелина на леда от 4 метра. Стойността на кораба по-рано е била оценявана на сумата от 70 до 100 млрд. рубли.  

 

Северният морски път е перспективна сфера за международно сътрудничество. Това заяви в сряда президентът на Русия Владимир Путин в рамките на арктическия форум. Той отчете колосалните преимущества на Северния морски път и даде пример с маршрута по море от Йокохама до Ротердам. По Индийския океан пътят от едната точка до другата е 33 дни и за това време трябва да се изминат почти 12 000 км. Ако това плаване се осъществи по Северния морски път, то участъкът от Йокохама до Ротердам се изминава за около 20 денонощия, а разстоянието е 7300 км.

„Икономията е колосална и от гориво, и от време“, отбеляза Путин, като подчерта, че Северният морски път е сфера на международно сътрудничество, която трябва да сближава, а не да разединява държавите. Предвижда се в един от арктическите региони на Русия да бъде създаден научно-образователен център, който ще обедини възможностите на университети, изследователски институти и бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща