Ролята на хората и ефективната комуникация в дигиталната ера ще бъде все по-важна за бизнеса

В ерата на дигиталната трансформация все повече системи са автоматизирани и рационализирани, а необходимостта от хора с добри дигитални и комуникационни умения непрекъснато се увеличава

Икономика / Технологии
Галина Александрова
820
article picture alt description

В ерата на дигиталната трансформация все повече системи са автоматизирани и рационализирани, а необходимостта от хора с по-добри и ефективни комуникационни умения непрекъснато се увеличава. Техническите и функционални умения се считат за изключително важни,имайки предвид все по-голямата глобализация на пазара и прехода към Индустрия 4.0. Според експерти обаче, уменията за общуване се оценяват като ключови за успеха на личността както в професионален, така и в личен план.

„В модерната бизнес комуникация времето е от решаващо значение. За да сме успешни е важно да познаваме нюансите на вербална и невербална компетентност, да знаем как да изграждаме личностен имидж, кои са дигитални аспекти на комуникационния процес, как чрез думи, жестове и поведение да постигнем желания от нас резултат по-бързо“, споделя своето мнение доц. д-р Даниела Илиева – професионален трейнър, консултант по Бизнес етикет и международен протокол, сертифициран трейнър по Невро-лингвистично програмиране (НЛП), част от преподавателите в иновативната бизнес магистърска програма „Бизнес софтуер и ERP решения“.

С появата на нови технологии като IoT, Big Data, Artificial Intelligence и други, компаниите търсят все повече кадри, които са проактивни, способни да анализират, да се адаптират към променяща се среда, да комуникират и презентират сложни концепции, използвайки достъпен за клиента език. Пример за такъв тип специалисти са бизнес консултантите, които от години са сред най-търсените кадри както в България, така и в световен мащаб. Бизнес софтуерът и платформите за цялостно управление на бизнеса са изключително специфична и сложна материя, а за да работят правилно и в полза на клиента е необходимо да има специалисти, съчетаващи в себе си богати икономически и IT познания, които да познават метологията и да прилагат ефективни решения, водещи до подобряването на функционирането на компаниите, правейки ги по-конкуретноспособни и стабилни на глобалния пазар.

От години в световен мащаб фокусът е върху програмистите, но всъщност встрани остана цял един сектор – този на бизнес анализаторите и хората с икономически познания, които внедряват и поддържат тези системи. Все повече компании внедряват различни класове бизнес софтуер и в резултат браншът усеща нарастващ недостиг на кадри, които да се ангажират с продажбата на такива решения, управлението на проектите, интеграцията с наличните системи при клиентите, както и бъдещото им развитие и поддръжка.В отговор на тази нужда на бизнеса специалистите от образователната организация ERP Academy и Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) създават магистърската програма „Бизнес софтуер и ERP решения“, която да започне подготовка на ново поколение кадри, готово да отговори на изискванията на новата и все по-динамична икономическа среда.

Магистърската програма „Бизнес софтуер и ERP решения“

„Бизнес софтуер и ERP решения“ е иновативна магистърска програма, създадена от Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в партньорство с ERP Academy. Нейната цел е да обучава кадри, готови да отговорят на изискванията на новата и все по-динамична икономическа среда. По време на следването си студентите получават знания както от експерти в бранша, които притежават богат практически опит и знания, усвоени в реална бизнес среда, така и от утвърдени академици с дългогодишен стаж в образованието. Студентите се запознават с методологията на различните платформи за управление на бизнеса, получават възможност да се докоснат до върхови технологии и ноу-хау за тяхното практическо управление и прилагане в реална среда.

Бизнес магистърската програма е силно практически ориентирана и се появява като отговор на нуждата от ново поколение кадри на пазара на труда, които имат силен икономически и IT бекграунд от познания, притежават критично мислене, способни са бързо да се адаптират към променящата се икономическа обстановка и са готови да прилагат иновативни технологии и решения, за да подобрят функционирането на съвременните компании, така че да бъдат конкурентноспособни и устойчиви в ерата на дигиталната трансформация на бизнеса, все по-голямата глобализация на пазара и прехода към Индустрия 4.0.

Още за магистърската програмаможете да научите на адрес http://vuzf.erpacademy.bg/

Доц. д-р Даниела Илиева е професионален трейнър – консултант по Бизнес етикет и международен протокол, сертифицирана от EUROPROTOCOL – The European School of Protocol (Брюксел, Белгия). Тя е също сертифициран трейнър по Невро-лингвистично програмиране (НЛП) и Коучинг, акредитирана от Международната НЛП Асоциация, Американския НЛП Борд, Американския Борд по Хипнотерапия, както и от Европейския консул по менторство и коучинг.

Профилът й включва богат опит с бизнес етикет и протокол, бизнес коучинг, мениджмънт на бизнес процеси, бизнес комуникации, междукултурни комуникации и презентационни умения. Тя е единственият трейнър и преподавател в България, който комбинира областите НЛП, модерен бизнес етикет, международен протокол и управление на имиджа. Сред нейните клиенти са Microsoft, Sitel, Pepsi, TRACE, Junior Achievement Bulgaria, Unitcargo, Pipe System Bulgaria, Български зъболекарски съюз, Сдружение на фамилния бизнес, Института по публична администрация, големи кантори, както и други частни и правителствени организации.

Доц. д-р Илиева също е Изпълнителен директор на Фондация „Право и Интернет” – изтъкната неправителствена организация, която работи в областта на право, свързано с информационните и комуникационните технологии. В момента Фондацията е определена като една от най-успешните организации в Европа, благодарение на многобройните национални и международни проекти, чрез които адресира чувствителни теми.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща