Роботът YuMi® на АББ автоматизира тестването на банкомати за по-надеждно банкиране

Двуръкият колаборативен робот извършва тестове за по-бързото разработване на софтуер за банкомати, подобрявайки надеждността и качеството

Икономика / България
Галина Александрова
225
article picture alt description

YuMi®, революционният индустриален робот на АББ, който разполага с прецизността да се справя и с най-сложните задачи с безупречна точност, и гъвкавостта да работи безопасно рамо до рамо с хората в завода на бъдещето, добавя нова работна позиция в своето портфолио: Тестер на банкомати.

За да гарантират безопасни и сигурни финансови транзакции, поддържайки най-новите технологии в сигурността, банкоматите обикновено получават софтуерни актуализации на всеки шест месеца. Преди един нов код да бъде пуснат в употреба обаче, той трябва да премине щателно и многократно тестване, за да се гарантира, че отговаря на стриктните глобални и местни спецификации за надеждност, използваемост и сигурност. Това тестване традиционно се провежда ръчно, което изисква от хората да прекарват стотици часове пред банкоматите, с голям риск от човешка грешка.

Сега, след като YuMi® се заема с тази задача, скоростта и надеждността на тестването на софтуера на банкоматите се повишава драстично. Швейцарският доставчик на софтуер за плащания Abrantix AG възложи на робота YuMi® на АББ да автоматизира тестването на банкоматите на Diebold Nixdorf. Софтуерът за тестова среда на Abrantix инструктира робота YuMi® да тества често извършвани операции на банкомат, като например вкарване на карти, въвеждане на PIN кодове и издърпване и вкарване на пари - също като човек.

Прототипният двурък YuMi® за софтуерно тестване, разработен в глобалната централа на Abrantix в Цюрих, Швейцария, променя из основи процесите за хората, тестващи софтуери на банкомати. Тестването, което той извършва, е толкова изчерпателно, че YuMi® е програмиран нарочно да прави подобни на човешки грешки като например вкарване на банкноти, захванати с кламер - за да се гарантира, че софтуерът може да се справи с най-различни проблеми, съобщават от АББ.

“Досега циклите на тестване можеха да се превърнат в затруднения и дори рискове по критичния път на пускането на нов код в употреба. С новото продуктово решение, базирано на робота YuMi®, всичко това е много по-контролирано и сега служителите могат да се съсредоточат върху подобряването на тестовете и процедурите или да разработват нови функции на софтуера, докато YuMi® тества банкоматите”, сподели изпълнителният директор на Abrantix Даниел Екщайн.

През деня програмистите създават нови функции на софтуера за банкомати, които след това биват тествани автоматично от робота YuMi® през нощта. Обратната връзка се проверява на следващия ден, което освобождава време на тестващите да извършват още полезни задачи.

Марк-Андре Зинг, управител на бизнес линия Роботика в АББ Швейцария, сподели: “Системата за тестване на банкомати, разработена от Abrantix, е точно такъв тип прецизен, колаборативен процес, за който е предназначен нашият робот YuMi®. С YuMi® Abrantix не само са сигурни, че роботът безопасно ще споделя задачи с техните служители, но и опитните им софтуерни разработчици сега ще имат повече време да се посветят на други, по-ценни задачи, докато YuMi® работи на заден план върху повторяеми, но изключително важни тестове 24 часа в денонощието.

Революционното тестване на банкомати, извършвано от YuMi®, е най-новата демонстрация на обширните възможности на семейството от колаборативни роботи на АББ. YuMi® бе проектиран първоначално за операции по сглобяване на малки части. Нарича се колаборативен робот - за краткост “кобот” - тъй като позволява на производителите да проектират гъвкави производствени процеси, които са ориентирани към днешните пазари. Неуморната способност на YuMi® да се справя с прецизни, повторяеми операции, които могат да бъдат замърсяващи, монотонни и опасни, освобождава работещите хора да се фокусират върху по-смислени, специализирани и интелигентни задачи.

YuMi® е доказал своята универсалност и в извънзаводска обстановка - подреждайки успешно кубчето на Рубик и готвейки суши. Той дори дирижира цял симфоничен оркестър през 2017 г. по време на представление на живо в Пиза, Италия, с прочутия тенор Андреа Бочели.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща