Първи български търговец на електроенергия започна роботизирана търговия на БНЕБ

Приложението API е разработка на Nord Pool, у нас вече се използва от EVN Трейдинг

Икономика / Технологии
3E news
764
article picture alt description

Българска компания вече започна роботизирана търговия с електроенергия на Българската независима енергийна борса (БНРБ). Става въпрос за ЕVN Трейдинг. Дружеството е първото у нас, внедрило технологичното приложение за свързаност API на водещия европейския оператор на платформи за търговия с електроенергия Nord Pool, което се предлага у нас от БНЕБ. Програмата Application Programming Interface или API представлява софтуерен посредник, който позволява на две приложения да се свързват помежду си. Тя дава възможност за автоматизиране на търговията в пазарен сегмент „В рамките на деня“ (Intraday). API дaва възможност за свързаност, така че регистрираните търговски участници да могат да интегрират ефективно своите платформи със съществуващите електронни системи за търговия. Ефектите, които се постигат от използването му с по-голямо удобство, по-кратко време за реакция, точни отчети и по-голяма сигурност. Предимствата от внедряването на API са: ефективна и безпроблемна интеграция с вътрешните системи за търговия, „back office“ системи и операционни инструменти; роботизирана търговия за максимизиране на пазарните възможности; персонализирани и автоматизирани отчети, и консолидирани уеб базирани ИТ решения.

API обаче може да се внедрява и използва единствено от регистрирани на борсовия пазар на ел.енергия търговци, които са придобили статус „активен“ на пазарен сегмент „В рамките на деня“.

“Радваме се, че с БНЕБ продължаваме да развиваме търговията на електроенергия в България. Внедряването на API показва ангажимента на БНЕБ да следва най-добрите практики в Европа. Автоматизираната Intraday търговия повишава ефективността на пазара и помага на заинтересованите търговски участници по-добре и по-бързо да отговарят на нуждите на клиентите си”, каза Мартин Славов, Изпълнителен член на Съвета на директорите на EVN Трейдинг.

“Благодарение на технологиите, търговията с електроенергия става максимално автоматизирана и много динамична. Тези участници на пазара, които първи се възползват от новостите – ще имат конкурентно предимство пред останалите като най-важното е, че това ще бъде от най-голяма полза за техните клиенти и потребители“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща