В Ташкент откриха първия чуждестранен филиал на руския Национален изследователски ядрен университет (МИФИ)

Икономика / България
Галина Александрова
235
article picture alt description

В Ташкент днес бе открит филиал на Националния изследователски ядрен университет „Московски инженерно-физически институт“ (МИФИ), съобщиха от института. На церемонията присъстваха премиерът на Узбекистан Абдула Арипов, генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, министърът на енергетиката на Узбекистан Алишер Султанов, президентът на Академията на науките на републиката Бехзод Юлдашев, ректорът на МИФИМихаил Стриханов, представители на узбекистанското правителство, Агенцията по развитие на атомната енергетика „Узатом“, „Росатом“ и други гости.

Откриването на филиал на МИФИ в Ташкент е потвърждение на последователното развитие на сътрудничеството между Узбекистан и Русия. В него студентите могат да се обучават на основата на най-добрите съвременни програми. Институтът е признат не само в Русия, но и на международно ниво. Всички випускници на филиала ще получат диплома по руски образец, която се признава в Узбекистан и чужбина, ще им бъдат осигурени и работни места в местните предприятия на атомната индустрия.

Генералният директор на „Росатом“ изрази увереност, че откриването на филиала на МИФИ ще помогне за развитието на качествена програма за подготовка на специалисти за развитието на атомната индустрия в Узбекистан.

„Строителството на първата АЕЦ в Узбекистан е мащабен проект, чиято реализация е невъзможна без развитието на кадровия потенциал. Подготовката на специалисти е основа за успешното развитие на атомния отрасъл в страната и ние се радваме, че нашето сътрудничество с узбекистанските колеги в тази сфера е толкова успешно“, заяви Алексей Лихачов.

След тържествените приветствия, гостите символично прерязаха лента, с което отбелязаха откриването на първия филиал на висшето учебно заведение в чужбина. Те разгледаха аудиториите и съвременните лаборатории на новия кампус, където ще се обучават бъдещите атомни специалисти на страната. Алексей Лихачов разговаря с първите студенти и им пожела успех. Президентът на Академията на науките на Узбекистан Бехзод Юлдашев и ректорът на МИФИМихаил Стриханов изнесоха лекция за историята на най-добрия атомен университет в Русия.

Идеята за откриването на филиала е на президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Основни направления на дейността на новия ВУЗ е подготовка на висококвалифицирани инженерно-технически кадри в сферата на ядрената енергетика и топлофизиката, както и за фундаментални и приложни научни изследвания в областта на ядрената физика.

За обучението, заедно с узбекистанските специалисти, са привлечени и висококвалифицирани преподаватели от Русия с многогодишен опит във водещи руски и чуждестранни ВУЗ. Студентите ще имат възможност да слушат лекции на световни експерти чрез дистанционно обучение, като едни от първите лектори ща бъдат представители на Международната агенция за атомна енергия и специалисти от „Росатом“.

Първите 100 студенти успешно преминаха входните изпити и скоро ще започнат да учат в новия кампус. Обучението ще бъде платено от бюджета.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща