В Русия изграждат колайдер с дължина 470 метра

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
386
article picture alt description

В Новосибирск създават колайдер, наречен Супер С-тау фабрика, който ще бъде два пъти по-компактен, отколкото е планирано първоначално, като дължината му ще бъде 470 метра. Учените са измислили начин как да направят ускорителя по-малък и евтин, но по-мощен. С помощта на апарата специалистите планират да решат загадката на антиматерията, както и да внесат поправки в Стандартния модел на взаимодействие на елементарните частици, който до момента не обяснява произхода на веществата, тъмната материя и енергията.

Обикновено колайдерите имат внушителни размери – например Големият адронен колайдер е с дължина 27 километра. Руските учени са предложили друг подход – използване на голяма интензивност, а не енергия, благодарение на което ускорителят ще заеме сравнително малка площ.

В края на годината Институтът по ядрена физика „Будкер“ към Руската академия на науките планира да представи обновена версия на проекта като периметърът на ускорителя ще бъде намален от 800 на 470 метра. Стойността на проекта е около 37 милиарда рубли (над 500 милиона евро).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща