Британско изследване: Само с целенасочени иновации е възможно постигането на нулеви емисии

Британската система с нулеви емисии без ядрена енергетика е възможна, но поставянето за цел на такава система е рисковано

Енергетика / Технологии
3E news
461
article picture alt description

Британската организация Energy Systems Catapult е направила изследване за перспективите за атомната енергетика в контекста на прехода на страните към климатична неутралност (нулеви емисии от парникови газове) до 2050 г. В резултат вече е налице и докладът Nuclear for Net Zero.

Изследването е финансирано от правителството на Великобритания в рамките на програмата Innovate UK.

Ключовите резултати от доклада сочат:

А) Съществува възможност за значително намаляване на стойността на атомната енергия.

Реализацията може потенциално да намали разходите и рисковете, свързани с постигането от Великобритания на климатичните цели. Британската система с нулеви емисии без ядрена енергетика е възможна, но поставянето за цел на такава система е рисковано. (вероятността за нулево ниво е малка). Такъв неядрен сценария може да изисква значителни изменения в биоенергетиката и ползването на земята, а също така огромно количество енергия.

Б) Намаляването на разходите в атомната енергетика може да се осъществи с помощта на:

Разширяването на ролята на новия ядрен реактор от поколение 3+ при производството на електроенергия (такъв реактор се строи на АЕЦ Hinkley Point)

Внедряване на усъвършенствани ядрени инсталации от четвърто поколение в съчетание с производството на водород за промишлеността, автомобилните и товарните превози.

Усъвършенстването на ядрени инсталации в съчетание с по-ефективното производство на водород може да станат икономически ефективен източник допълнително на H2 с ниски въглеродни следи и относително малко използване на малки поземлени ресурси

Разгръщане на малки модулни реактори (SMR) с тяхното използване за централизираното топлоснабдяване на градовете – икономически ефективни нисковъглеродна топлинна енергия за здания и предприятия.

В докладът се предлагат възможностите за следващата държавна политика в областта на атомната енергетика.

Сред тях е вземане на решение за строителството например на още 10 ГВт реактори от 3 поколение в допълнение към 3,2 ГВт  АЕЦ Hinkley Point С.

През следващите 5 години паралелно поддържане на програми за поетапно разгръщане на малките модулни реактори и усъвършенстване на реакторите от четвърто поколение във Великобритания. В съчетание с оценката за прогрес в развитието на алтернативните технологии нисковъглеродната енергетика ще обезпечи това с по-ясна представа за вероятността от реализацията на преимуществата на тези две технологии за изпълнение на задачите по постигането от Великобритания на целта за декарбонизация през 2050 г.

Ако ядрената енергетика може да намали разходите си и да даде своя принос в решаването на задачата за декарбонизация на топлоснабдяването и производството на водород, през 2050 г. може да е необходима електрическа мощност на атомната енергетика на ниво от 50 ГВт. Днес обаче съществува значителна неяснота по отношение на структурата на такова атомно портфолио.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща