Атомната индустрия призовава за партньорство за постигане на климатичните цели на ЕС

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
657
article picture alt description

Представители на атомната индустрия застанаха зад манифест, очертаващ необходимите стъпки за постигане на декарбонизирана Европа до 2050 г. Целта може да бъде постигната само ако Европейският съюз работи в партньорство с тях.

Манифестът бе огласен на конференцията „Атомната енергия в променящия се свят“ в Букурещ, Румъния, организирана от Асоциацията на ядрената индустрия в Европа – Форатом, съобщи world-nuclear-news.org. Целта на събитието бе да се обсъдят предизвикателствата пред енергийния сектор на ЕС, ролята на дългосрочната експлоатация на АЕЦ и достъпът на индустрията до квалифицирани кадри.

„За осъществяване на амбициите на ЕС за декарбонизиране на икономиката се изискват значителни инвестиции в нисковъглеродните технологии“, се казва в документа. „Това означава инвестиране в дългосрочната работа на съществуващите АЕЦ и изграждането на значителни нови атомни мощности (около 100 гигавата нови ядрени мощности). Всичко това е постижимо ако европейските институции, страните членки и европейската атомна индустрия работят заедно в партньорство“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща