Lockheed Martin: България ще получи най-нов модел F-16 с пълни бойни способности

Икономика / България
Галина Александрова
242
article picture alt description

Първият самолет F-16 BLOCK 70 за българските Военно-въздушни сили ще бъде произведен и завършен през декември 2022 г. Това обявиха на пресконференция днес от компанията-производител Lockheed Martin и Посолството на САЩ в България. На този самолет ще се обучават българските пилоти.

Останалите 7 броя изтребители ще бъдат завършени през 2023 г. и 2024 г. Временно управляващият американското посолство у нас Джъстин Фридман увери, че пакетът изтребители, въоръжение и оборудване отговаря напълно на нуждите на България.

Изтребителят F-16 Block 70 ще има пълни бойни способности, заяви и директорът „Международно бизнес развитие на F-16” в Lockheed Martin Джим Робинсън, цитиран от БГНЕС.

Представителите на американската компания и на Посолството на САЩ в България представиха в детайли данни за производството, доставката, възможностите на самолетите, както и ползите за България от стратегическото партньорство.

„В България ще летят най-напредналите модели на F-16”, категоричен бе Робинсън, който увери, че новите изтребители ще имат достатъчно въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, както и пълна оперативна съвместимост със системите на НАТО.

„Може да качите на F-16 абсолютно всичко, което искате“, обясни той и допълни, че самолетите ще бъдат напълно въоръжени още в първия ден, в който пристигнат.

Сделката ще струва на страната ни 1,256 млрд. щатски долара, с което България ще стане 30-тата държава в света, в която ще летят изтребителите F-16. Предвидено е първият самолет да бъде готов през месец декември 2022 г. и да бъде доставен веднага, за да може на него да се обучава техническият състав на ВВС.

Компанията Lockheed Martin предвижда самолетите да имат експлоатационен живот 12 000 летателна часа, но за това е нужна и добра поддръжка. Ето защо технически състав от българските ВВС ще замине за обучение в САЩ.

Фирмата-производител на изтребителите Ф-16 предлага сътрудничество на американския производител с БАН и с военния завод „Авионамс“.

Ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България, стана ясно от думите на Джим Робинсън. Това ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението. И това може да се прави във военния завод „Авионамс“. 

С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само оборудването, но и по учебните програми, разработването на нови симулатори.

Работа с българската индустрия и с БАН пък ще има за развитие на дронове. Във връзка с индустриалното сътрудничество от компанията заявиха, че у нас могат да бъдат произвеждани безпилотни летателни апарати (дронове), но все още не е решено какъв тип да бъдат те.

След като придобие първите осем самолета пък страната ни може да закупи други осем, които се очаква да бъдат на по-ниска цена, защото вече България ще има голяма част от необходимото оборудване.

От своя страна заместник-ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ в София Джъстин Фридман заяви, че сделката за новите изтребители ще задълбочи партньорството между страната ни и Съединените щати.

„България ще намали зависимостта си от руски военни съоръжения“, подчерта той и увери, че покупката на F-16 ще гарантира най-добрите самолети за българските пилоти.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща