Повечето индекси затвориха на печалба във вторник, въпреки колебанията на пазарите на акции в Западна Европа

С най-високо дневно повишение затвориха британския индекс FTSE 100 и германския DAX, а със спад завършиха италианския FTSE MIB и испанския IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
430
article picture alt description

Фондовите индекси в Западна Европа бяха предимно на печалба във вторник, а някои от тях достигнаха нови рекордни нива до обед на фона на оптимизма относно устойчивото икономическо възстановяване в региона. Следобед трендът се промени малко, като някои индекси се озоваха в червената зона, но преобладаващо основните измерители затвориха с повишение.

Инвеститорският фокус тази седмица е срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед), която се провежда на 15 и 16 юни. Предварителните очаквания са ръководството на Американската централна банка, в допълнение към традиционната декларация за скоростта и обема на обратно изкупуване на активи, която се представя напоследък след всяка среща, ще бъдат публикувани икономически прогнози, както и очакванията на Фед относно по-нататъшната динамика на лихвените проценти. Анализатори, анкетирани от „Блумбърг“, смятат, че Фед няма да дава информация за плановете си относно постепенно намаляване на обема на обратно изкупуване на облигации по-рано от август-септември тази година.

Всъщност точно това най-много интересува инвеститорите, защото от цената на кредитите зависи бъдещото здраве на компаниите.

Мениджърът на хедж фондовете на милиардерите Пол Тудор Джоунс заяви в понеделник пред CNBC, че тази среща на Фед може да бъде най-важната в кариерата на председателя Джеръм Пауъл. Джоунс също така предупреди, че Пауъл може да предизвика голяма разпродажба на рискови активи, ако не се справи добре със ситуацията на икономически възход и нарастваща инфлация.

Притесненията на инвеститорите се усилиха, след като двете най-големи икономики в Европа отчетоха нарастване на инфлацията.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на ЕС, са се повишили с 2.4% на годишна база през май 2021 г., показват окончателните данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Динамиката на показателя съвпадна с предварително обявените данни и средните прогнози на анализатори, анкетирани от Trading Economics.

Инфлацията във Франция, данните за която са хармонизирани със стандартите на ЕС, е нараснала с 1.8% на годишна база през май 2021 г., показват окончателните данни на Националната статистическа служба (Insee). Прогнозата на анализаторите също като Германия съвпадна с обявените.

Междувременно безработицата в Обединеното кралство е спаднала до 4.7% през февруари-април 2021 г. спрямо 4.8% през предходните три месеца, сочат данните на Националната статистическа служба (ONS). Равнището на безработица в страната е достигнало най-ниското си ниво от юни-август 2020 г., а показателят съвпадна с с прогнозите на анализаторите.

Пазарите на акции все още „калкулират“ обявеното решение на британският премиер Борис Джонсън в понеделник да удължи карантинните мерки в Англия за още четири седмици, като измести крайния срок за тяхното прекратяване от 21 юни до 19 юли, за да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 повече жители в страната.

„Зеленият тренд“ в ранния следобед се разклати, а два от индексите преминаха в червената зона, където и финишираха, за което допринесоха предварителните данни на Евростат“ за износа и вноса на стоки в еврозоната и ЕС-27 през април.

Експортът на стоки и услуги от еврозоната към останалия свят е достигнал 193.8 милиарда евро, което е с 43.2% повече от април 2020 година (135.3 млрд. евро), в началото на пандемията от коронавирус. Световният внос в еврозоната е бил за 182.8 млрд. евро или с 37.4 на сто повече спрямо април предходната година (133.0 млрд. евро). Така търговският излишък на еврозоната през април тази година спрямо останалия свят е бил 10.9 милиарда евро, като е нараснал с 2.3 милиарда евро спрямо година по-рано през април.

Предварителната оценка на „Евростат“ сочи, че износът на стоки на ЕС към останалия свят е достигнал през април 179,0 млрд. евро или с 43.4 на сто повече спрямо същия месец миналата година (124.8 млрд. евро). Вносът е бил 166.0 млрд. евро или с 32.8 на сто повече спрямо април 2020 година (125.0 млрд. евро). Така ЕС-27 отчита търговски излишък от 13 милиарда евро през април спрямо дефицит от 0.1 милиарда евро през същия месец на миналата година.

До обед общият европейски индекс STOXX 600, в който са включени най-големите компании в Западна Европа, се повиши с 0.26% и въпреки лекия спад следобед, затвари в зелената зона за осма поредна сесия, което е най-продължителното възходящо рали от април 2019 г., пише Trading Economics.

От националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше германският DAX (+0.60%), следван от френския САС 40 (+0.44%), испанския IBEX 35 (+0.42%), британския FTSE 100 (+0.21%) и италианския FTSE MIB (+0.11%).

Следобед трендът се промени в низходящ за два от основните индикатори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-високо дневно повишение затвориха британския индекс FTSE 100 и германския DAX, със спад завършиха италианския FTSE MIB и испанския IBEX 35.

Лидерът по растеж сред компонентите STOXX 600 бяха акциите на полския разработчик на компютърни игри CD Projekt, които се търгуват, освен на борсата във Варшава, но и в Амстердам, поскъпнаха с 6.53%.

Книжата на Dufry, швейцарския оператор на безмитни магазини, в началото на търговията се повишиха с 2.2%, след като беше повишен кредитния и инвестиционния рейтинг на компанията, но следобед трендът се обърна и затвориха със спад от 0.29%.

Същото се случи с акциите на италианската инфраструктурна група Atlantia, които до обед се повишиха с 4.7%, след съобщение, че обмисля обратно изкупуване на акции от 2 милиарда евро (2.4 млрд. щатски долара) и изплащане на дивидент в размер на 600 милиона евро през следващата година, след договори продажбата на подразделението си Autostrade. Следобед, обаче, посоката на търговията се промени и книжата на италианският оператор на магистрали и летища се понижиха с 0.04%.

В дъното на европейския индекс на „сините чипове“ STOXX 600 слязоха книжата на германският стоманен конгломерат Thyssenkrupp, които се понижиха със 7.44%.

Продажбите на шведския гигант за облекло Hennes & Mauritz, по-известен с абревиатурата H&M, са нараснали със 75% през второто тримесечие и началото на юни, както във физическите магазини, така и при онлайн покупките, но много от физическите магазини продължават да са затворени, а на най-добрите пазари за компанията – Франция и Германия, магазините са били затворени през по-голямата част от тримесечието. След новината цената на акциите на H&M се понижи с 2.86%.

В съобщение до борсата в Стокхолм от компанията подчертават, че в началото на периода 1300 магазина са били временно затворени заради пандемията. Останалите отворени магазини е трябвало да спазват строги ограничения заради коронавируса, включително за работното време, брой клиенти и пространство в магазина. В края на периода, който приключи на 31 май, за по-голямата част от магазините на H&M са продължили да действат ограничения, изразяващи се в по-малка допустима посещаемост.

Сред губещите бяха и акциите на френско-американската компания за проучване на петролни находища TechnipFMC, които се понижиха с 1.9%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща