Пазарите на акции в Западна Европа започнаха второто полугодие на печалба

С най-голям дневен ръст затвори испанският индекс IBEX 35, а с най-малко нарастване завърши германският DAX

Икономика / България
3E news
454
article picture alt description

В началото на търговията в четвъртък борсовите индекси в Западна Европа се повишиха, започвайки втората половина на годината в зелената зона, благодарение на надеждите на инвеститорите за възстановяване на икономиката на региона. Възходящият тренд се запази до края на търговията.

Фокусът на пазарните участници тази седмица са данните за безработицата в САЩ за миналия месец юни, които ще бъдат публикувани утре, 2 юли. Прогноза на експертите, интервюирани от The Wall Street Journal, е за увеличаване на броя на новоразкритите работни места в САЩ през юни със 706 хиляди и намаляване на безработицата до 5.6% от 5.8% през май.

Данните за пазара на труда са ключови за политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед), заедно с инфлационните показатели. До голяма степен паричната политика на банковия регулатор ще зависи от динамиката на заетостта, особено когато Фед започне да отменя мащабните стимули, въведени в пика на пандемията от коронавируса.

Индексът на мениджърите на покупки (PMI) в индустрията на еврозоната през юни 2021 г. се е увеличил до рекордните 63.4 пункта от 63.1 пункта месец по-рано, сочат окончателните данни на изследователската организация IHS Markit, публикувани в четвъртък. Прогнозите бяха за запазване на нивото от май от 63.1 пункта, става ясно от анкетата на Trading Economics с експерти.

Междувременно продажбите на дребно в Германия са нараснали с 4.2% през май спрямо предходния месец, сочат данните на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха, обаче, по-значително увеличение до 5%. Според ревизираните данни, през април показателят е спаднала до 6.8%, а не до 5.5%, както беше обявено по-рано.

На годишна база, в сравнение с май 2020 г., продажбите на дребно през миналия месец са намалели с 2.4%. Месец по-рано ревизията показва, че показателят се е увеличила с 5.1%, докато прогнозата беше за нарастване до 4.4%.

До обед общият индекс на най-големите компании в Западна Европа STOXX 600 нарасна с 0.88%. В края на първата половина на годината индикаторът добави над 13%, а първият летен месец и второто тримесечието също завърши на положителна територия.

От националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше испанският IBEX 35 (+1.45%), следван от британския FTSE 100 (+1.21%), италианския FTSE MIB (+1.08%), германския DAX (+1.05%) и френския CAC 40 (+0.93%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори испанският индекс IBEX 35, а с най-малко нарастване завърши германският DAX.

След секторните индекси най-високо се изкачиха измерителите на добивните компани за петрол и газ, който нарасна с 2.1%, следващият по ръст секторен индекс беше на акциите за пътувания и отдих, който нарасна с 1.9%.

Цената на акциите на Associated British Foods скочиха с 4.42% и се изкачиха на върха на STOXX 600, след като британската компания обяви, че е увеличила приходите си с 47% през третото тримесечие на фискалната 2021 г. благодарение на възобновената работа на магазините Primark, собственост на AB Foods.

Книжата на френската Sodexo поскъпнаха с 2.31%, след като световният лидер по предлагане на корпоративни и строителни услуги с талони повиши прогнозата си за втората половина на настоящата фискална година, като отчете по-добри от очакваните приходи през третото тримесечие на фискалната 2021 година.

Акциите на шведската Hennes & Mauritz (H&M) спаднаха с 1.08% и слязоха на дъното на STOXX 600, въпреки че собственикът на втората по големина верига магазини за дрехи в Европа се върна към нетната печалба през второто тримесечие на фискалната 2021 г., като същевременно надмина пазарните очаквания. Приходите, както беше обявено по-рано, са нараснали с 62%. Акциите, обаче, бяха притиснати, след съобщението, че компанията отчита спад на посещенията на физическите магазини на H&M на фона на продължаващите ограничения в някои страни в Европа.

Книжата на швейцарската банка Credit Suisse Group поскъпнаха с 0.83%, след като Bloomberg съобщи, позовавайки се на информирани източници, че швейцарската банка обмисля да реорганизира основния си бизнес в областта на управлението на частното банкиране, като планира да обедини няколко регионални клона на услуги за частно банкиране, за да спести разходи и да централизира контрола на този свой бизнес кредиторът около който напоследък все по-често се появяват скандали.

Сред печелившите в крайна сметка се озова и люксембургската компания за недвижими имоти Grand City Properties, чиито акции затвориха с повишение от 1.20%, след като до обед бяха сред лидерите по спад, тъй като цената на акциите се понижи с 2.5%, тъй като компанията първоначално обяви, че няма да изплаща дивиденти, но следобед промени позицията си.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща