Доларът се обезценява спрямо повечето валути, след умерения ръст в началото на търговията в Азия

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски поунд и шведска крона), загуби 0.05%

Икономика / България
Георги Вулов
442
article picture alt description

Американският долар стартира с умерен ръст на валутния пазар в Азия, доближавайки се до месечен връх, но още в началото на търговията в Европа американската валута бързо започна да се обезценява спрямо повечето си основни конкуренти. Инвеститорите очакват края на двудневното месечно заседание на Федералния резерв на САЩ (15-16 юни), което се провежда на фона на нарастващи доказателства за нарастващ ценови натиск в икономиката, когато тя започва ускорено да се възстановява от миналогодишния спад, предизвикан от пандемията COVID-19.

По принцип повечето анализатори и инвеститори вярват, че е малко вероятно Фед да даде сигнали за постепенно намаляване на обема на изкупуваните облигации по-рано от август-септември тази година. В същото време някои наблюдатели залагат, че Фед може да започне да намалява програмата за изкупуване на активи от сегашните 120 милиарда долара на месец до края на 2021 година.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски поунд и шведска крона), загуби 0.05%*.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch Ratings подобри прогнозата си за глобалния растеж на БВП за 2021 г. благодарение на подорбените макроикономически данни, по-бързото отваряне на сектора на услугите в САЩ и Европа, както и мерките за подкрепа на икономиките от местните правитерствата.

В същото време, обаче, потребителските цени в Обединеното кралство са се повишили с 2.1% през май спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Националната статистическа служба на страната (ONS). По този начин инфлацията се е ускорила спрямо отчетените 1.5 на сто през април. Анализаторите очакваха средно увеличение от 1.8%, съобщи Trading Economics, което повлия на обратния тренд на европейския валутен пазар.

В Европа търговията за разлика от Азия е доста свита, което означава, че преди да бъдат обявени резултатите от срещата на Фед, търговците предпочитат да не рискуват. Този ход, обаче, се оказва губещ за долара.

Еврото се повиши с 0.06% до 1.2213 долара, след като затвори на ниво от 1.2126 долара в края на предходната сесия.

Двойката долар/йена се търгува на ниво от 109.930 йени, като нараства с 0.12% спрямо финалните котиповки в предишния ден.

Британският паунд също нарасна спрямо долара с 0.19% до 1.4110 щотаски долара, след като затвори на ниво от 1.4083 долара за един паунд в края на търговията във вторник. Спрямо еврото британската валута се повиши с 0.14% до 1.1629 евро, след като затвори търговията във вторник на ниво от 1.1613 евро за един паунд.

Единствени от европейските валути – швейцарският паунд и норвежката крона са на загуба спрямо долара. Франкът се е понижил с 0.05% до 0.8984 франка за един долар, докато норвежката крона е спаднала с 0.29% до 8.3323 норвежки крони за един долар.

В същото време трите съименника на американския долар нарастват, съответно: с 0.13% до 1.2985 австралийски долара, с 0.29% до 1.3998 новозеландски долара и с 0.04% до 1.2175 канадски долара.

Печеливш е и континенталният китайски юан, който се повишава с 0.08% до 6.3995 юна за един долар.

На пазар на криптовалути биткойнът продължава да поскъпва, като се търгува с ръст от 0.60% до 40 188 долара, след като за кратко време във вторник нарасна до 41 341 долара, доближавайки за кратко едномесечен връх, подкрепен от обещанието за нови инвестиции в криптовалути от публичната софтуерна компания MicroStrategy и оптимистичния туит от шефа на Tesla Илон Мъск в неделя, че компаията може да възобнови сделките с биткойни, ако „копачите“ използват електроенергия от възобновяеми източници.

Етериумът също се повишава в тандем с биткойна, като нарасна с 0.30% до 2 535 долара.

*Валутинте курсове са актуални към 10:30 часа българско време, източник „Ройтерс“ и MarketWatch.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща