Френски компании се обединяват за производство на слънчеви модули от 1 ГВт/г

Енергетика / Свят
3E news
837
article picture alt description

Френските компании Systovi и Voltec Solar се обединяват в рамките на проекта Belenos с цел създаване на територията на Франция производство на фотоволтаични модули с мощност от 1 гигават годишно. Компаниите отбелязват, че по този начин искат да върнат контрола на Франция над фотоволтаичния пазар.
В изявлението на компаниите също се казва, че безспорен лидер на този пазар в момента е китайската страна. „Девет от десетте големи производители на слънчеви панели в света са от Китай. Сътрудничеството между Systovi и Voltec Solar цели ефекта на мащаба в подкрепа на конкурентоспособността на Франция и иновативния потенциал на пазара на слънчева енергия в интерес на по-голяма енергийна независимост“.

Voltec Solar е базирана във френския департамент Долен Рейн и има фабрика за производство на фотоволтаични мощности за 200 МВт в Елзас.

Systovi е разположена в региона на Пеи дьо ла Лоар в западна Франция и работи на пазара на системи за битови фотоволтаични системи, като разработва собствени слънчеви решения.

В съответствие с френската енергийна програма слънчевите мощности в страната трябва да се увеличат пет пъти – до 35,1 – 44 ГВт през 2028 година. Тъй като това се приема за много голям пазар е съвсем логично и френският бизнес да не го отстъпва на чужди производители, в частност китайски. Обединяването на френските компании потвърждава тенденцията за връщането на слънчевата промишленост в Европа.

Според изчислението на немската асоциация за машиностроене (VDMA) за осигуряване на ценовата конкурентоспособност на европейските слънчеви елементи и модули е необходимо производство в годишен обем от 5 ГВт.

Засега европейските инициативи се ограничават с малки по размери производство, въпреки че неотдавна швейцарската компания  Meyer Burger Technology AG, обяви, за започван на собствено производство на фотоволтаични клетки и модули, като има планове през 2027 г. да достигне обем от 6-7 ГВт годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща