Тревожен сигнал за нефтогазовият сектор – ExxonMobil изпадна от десятката на Standard & Poor’s 500

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
287
article picture alt description

Нефтогазовият концерн Exxon Mobil Corp. Вече не е в челната десетка на най-големите компании формиращи индекса S&P 500 според месечното класиране. Това се случва за пръв път  от момента на стартиране на индекса през 1957 г. и се описва подробна от Института за енергийна икономика и финанси преди дни (IEEFA). Както става ясно от обяснението на директора по финансите на IEEFA Tom Sanzillo, причината е заемане на средства от компанията, за да изплати дивидентите на акционерите си. „Отпадането на ExxonMobil от топ компаниите в индекса на S&P е доказателство, че състоянието на сектора намалява“.


В  анализа си IEEFA отбелязва, че за пръв път от стартирането на индекса S&P 500 в челната десетка няма нефтогазови компании. Секторът, който преди е държал лидерска позиция с 28 % в S&P през 1980 г. до едва 4,4 % към днешна дата.


Ако към края на 2019 г. липсва обрат , то това ще е първият път, в който ExxonMobil ще изпадне от класациите на големите компании в САЩ след повече от 100 години, коментира финансовият анализатор от IEEFA Kathy Hipple  Както отбелязва в бюлетина си Институтът, енергийният сектор    (по-точно дейностите свързани с нефт и газ) се нарежда на последно място по резултати по отношение на научно изследователска и развойна дейност, а подобни резултати са отчетени и през 2017 и 2018 г.


Както отбелязва Sanzillo, това не е временна тенденция. По думите му, секторът, свързан с нефта и газа е в упадък, печалбите се свиват, а възможностите за инвестиции са проблемни. „Това важи дори за компании като ExxonMobil“, казва той, като отчита и дългата история на компанията.
За пръв път на десето място сега в S&P 500 се издига Visa Inc, която изтиква ExxonMobil на 11-то място. Преди две седмици корпорацията Procter & Gamble Co. Също изпревари петролния гигант.


Експертите все пак припомнят, че показателите на борсовите индекси не трябва да се абсолютизират, тъй като демонстрират настоящото значение на един или други активи. Все пак липсата на компания от нефтогазовия сектор в първата десетка на S&P си остава обезпокояващ.

 

http://ieefa.org

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща