Таксономиите трябва да отразяват климатичните цели, според главният изпълнителен директор на Orano

Енергетика / Свят
3E news
794
article picture alt description

Политическите спорове относно класификацията на ядрената енергия в таксономиите противоречат на нисковъглеродната амбиция на Парижкото споразумение (за климата). /Таксономия – класификация на предметите и явленията/ Това заяви миналата седмица по време на стратегически eForum за устойчиво финансиране на Световната ядрена асоциация Philippe Knoche  главен изпълнителен директор на Orano. Knoche се присъедини към представители на Международния валутен фонд (МВФ), Rothschild & Co, Бразилската национална банка за икономическо и социално развитие, Banque de France и Мрежата за екологизиране на финансовата система (NGFS), които казаха, че инвестирането в новите ядрени проекти изисква политически консенсус, който към настоящия момент липсва при дебатите за устойчивото финансиране, информира world-nuclear-news.


Knoche, който е и настоящ председател на Световната ядрена асоциация, каза, че липсата на консенсус относно екологичните, социалните и управленските рамки (ESG) не е в синхрон с препоръките на Независимия панел за климатичните промени и на Международната енергийна агенция (IEA) ).

По отношение на таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, той каза: „Изправени сме пред риска да бъде предложена нетехнологична неутрална таксономия или класификация на ESG, което би било в пълно противоречие на гражданските цели и правителствените институции за борба с климатични промени. Ако се обърнем към експертите по климата, Независимият панел за промените в климата, по-голямата част от техните сценарии за постигане на целите от Парижкото споразумение изискват мобилизиране на всички нисковъглеродни технологии.

Позовавайки се на други участници в уеб семинара, той каза: „Току-що чухме как  институции като МВФ и NGFS, говорят за необходимостта от наличието на всички нисковъглеродни технологии, включително ядрени, за да бъдат изпълнени целите.  Ясният отговор е, както каза и Фатих Бирол, ръководител на МАЕ: Не можем да си позволим лукса да изключим  нито една нисковъглеродна технология, било то ядрена или друга, от нашите сценарии, защото ако го направим, тогава ще се провалим."

„Ще се провалим, защото финансите са основна връзка между амбицията за изпълнение на Парижкото споразумение и проектите в енергийната индустрия, която е капиталоемка. Изкопаемите, възобновяемите източници и ядрената енергия, всички тези проекти се нуждаят от много капитал и връзката между амбициите и проектите е финансирането. "

Конференцията беше модерирана от Сама Билбао и Леон, генерален директор на Световната ядрена асоциация, която попита Knoche за ролята на структурите на пазара на електроенергия за привличането и възможността за инвестиции в ядрени проекти.

Knoche отново подчерта тезата си, изказана и по време на уеб семинара от Nicoletta Batini от МВФ, че въглеродните емисии трябва да имат стойност. Пазарен инструмент, като въглероден данък, ще помогне да се гарантира, че съществуващите нисковъглеродни технологии, като ядрената, не са пренебрегвани от инвеститорите, каза той. Трябва да има "пазарно ориентиране, политическа визия", но също така и  по отношение на регулирането.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща