Румънски енергиен кооператив купува соларен парк, ще снабдява клиентите си изцяло със зелена енергия

Държавната Hidroelectrica пък разширява портфолиото си от вятърни паркове

Енергетика / Свят
Георги Велев
1571
article picture alt description

Румънският енергиен кооператив Cooperativa de Energie поиска да купи зелената компания Apuron Energy за 410 000 евро.  Членовете на Cooperativa de Energie се ангажираха да покрият 16% от разходите за поглъщането на доставчика на зелена енергия Apuron Energy за по-малко от седмица след обявяването на поканата за търга.

Първата румънска енергийна общност или енергиен кооператив бе основана през октомври 2019 г., и сега обяви, че придобиването е най-бързият начин да започнат доставките на възобновяема енергия. След като се регистрират, хората могат да кредитират начинанието със 102,3 евро или повече. Това е и нов вид инвестиция, те първа прохождаща на Балканите. Инвеститорите имат право на лихва от 3,7% за вложенията си само за една година или 5,2% годишно за период от пет години. Данъкът пък е 10%.

Набелязаната компания за покупка - Apuron Energy -  изкупува дългосрочни договори за доставка и продава енергия на потребителите. Нейните клиенти също ще могат да преминат към кооператива  в съответствие с националните правила, въведени за домакинствата в началото на годината, както и да получат възобновяема електроенергия с гаранции за произход. Инвестицията е под формата на едногодишен или петгодишен заем

Понастоящем базираната в Букурещ Apuron Energy има 150 клиенти, предимно малки и средни предприятия, и ги снабдява с 40 GWh енергия годишно. Apuron Energy е дъщерното дружество на германската Apuron, собственост на Германия. Фирмата управлява слънчева електроцентрала в Мавродин, Румъния. От кооперативът добавиха, че след сделката ще станат първият доставчик на възобновяема енергия, който е сертифициран изцяло за ВЕИ.

От енергийната общност възнамеряват да закупят и други соларни паркове и да изградят съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници. По този начин ще покрият цялото търсене на енергия на своите клиенти.

Hidroelectrica разраства вятърния си капацитет

Междувременно държавната румънска Hidroelectrica обяви, че акционерите са одобрили придобиването на вятърната електроцентрала Круча (Crucea) с мощност 108 MW от германската енергийна група STEAG. „Придобиването потвърждава целта ни да диверсифицираме портфолиото на компанията и да превърнем зелената енергия в уникален приоритет за развитие“, каза изпълнителният директор на Hidroelectrica Богдан Бадеа и добави: „Искаме Hidroelectrica да остане 100% зелена компания“.

На 5 януари румънският орган по конкуренция обяви, че проучва сделката, за да определи дали концентрацията е съвместима за бизнес средата. Разположен в окръг Констанца, вятърен парк Круча е разработен от STEAG и пуснат в експлоатация през 2014 г.

Припомняме, че през миналата година Hidroelectrica обяви и плановете си да изгради 600 MW вятърни мощности до 2026 г. Половината от тези мощности  ще бъдат в офшорни вятърни централи. Това реално може да бъде и първият офшорен вятърен парк в Черно море. До момента планове за изграждане на подобни централи имаше Турция през 2018 г., но те не се осъществиха.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща