Румънската Transgaz строи газопровода RO-HU-AT за включване към „Южен газов коридор“

Климат / България
Маринела Арабаджиева
548
article picture alt description

Румънската газопроводна компания Transgaz строи газопровода RO-HU-AT за включване към „Южен газов коридор“, съобщава азербайджанската агенция Trend, позовавайки се на компанията.

Както се съобщава, компанията е завършила дейностите почти до средата на участъка на газопровода RO-HU-AT на територията на Румъния. Разходите за осъществяването на първия етап от проекта са стрували 560 млн. долара.

Transgaz е изградила вече 215 километра от трасето на газопровода от общо 550 километра.

„Газопроводът RO-HU-AT свързва България, Румъния, Унгария и Австрия за транспортиране на газ от региона на Черно море за Централна Европа. Участъкът от газопровода на територията на Румъния също така ще даде възможност за транспортиране на газ от основните находища на газ в Черно море, открити през последните години. RO-HU-AT ще осигури и връзка с други големи проекти от газотранспортната инфраструктура, като „Южен газов коридор“. Максималният годишен капацитет на RO-HU-AT ще е 1,5 млрд. куб м за България и 4,4 млрд. куб м за Унгария“, се казва в съобщението.

Проектът „Южен газов коридор“ предвижда създаване на газопроводна инфраструктура за транспортиране на добивания в рамките на разработката на находището „Шах Дениз 2“ азербайджански газ от Турция за Европа. Основни компоненти в проекта са „Шах Дениз 2“, разширението на Южно-Кавказкия газопровод Баку-Грузия-границата с Турция, строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP) от източната до западната граница на Турция и Трансадриатическия газопровод (TAP), свързващ Гърция, Албания и Адриатическо море с южната част на Италия. Според съобщение на TAP AG, последният етап от наземните дейности в рамките на осъществяването на проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP) е завършен над 95 % в Гърция, Албания и Италия (общо 765 км), става ясно от данни на консорциума TAP AG.


Доставките на азербайджански газ за Европа се очаква да се случат през 2020 г. , като се касае за 10 млрд. куб м, от които 6 млрд. куб м за турския пазар. Доставките за Турция започнаха още през лятото на 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща