„Росатом“ разчита до 2030 г. да утрои приходите си от чуждестранни проекти

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
402
article picture alt description

Руската корпорация „Росатом“ разчита до 2030 г. да утрои приходите си в долари от чуждестранни проекти и нови направления като производство на въглеродни влакна, заяви пред „Ройтерс“ генералният директор на компанията Алексей Лихачов.

След като главните конкуренти на „Росатом“ - Areva и Westinghouse, се сблъскаха с финансови проблеми, руската корпорация остава единствената в света интегрирана атомна компания, която осигурява пълния цикъл от услуги от обогатяване на уран до управление на ядрени отпадъци.

Лихачов очаква до 2030 г. до 70% от приходите на „Росатом“ да постъпват от чуждестранни проекти, а до 40% - за сметка на нова продукция, в това число неядрена.

Първата стъпка е да реализираме нашия поръчков портфейл от около 190 милиарда долара, като 133 милиарда са за това десетилетие. От тях около 90 милиарда долара са договори за строителство на АЕЦ зад граница в 12 държави“, каза той.

„Росатом“ е най-голямата атомна компания по обем чуждестранни поръчки в света – 36 енергоблока в държави като Беларус, Бангладеш, Китай, Индия, Турция, Финландия, Унгария и Египет.

„Росатом“ е заинтересован и от атомните програми на Аржентина и Саудитска Арабия. Ако светът продължи да се отказва от изкопаемите горива, то доходите на „Росатом“ от чуждестранни поръчки могат да нараснат още, смята Лихачов.

 

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща