Срещата Путин-Тръмп: Подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон отговаря на интересите на двете страни и на целия свят

Икономика / Свят
Галина Александрова
445
article picture alt description

Приключи срещата на лидерите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, която се проведе в рамките на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака приключи, предаде БНТ.

Двамата лидери разговаряха час и половина. Разговорът се състоя, непосредствено след първата работна среща на лидерите на „двайсетицата”, информира РИА Новости.

Путин и Тръмп са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна, се казва в съобщение на Белия дом сред приключването на срещата, предаде ТАСС. Двамата лидери са се съгласили, че подобряването на отношенията между Вашингтон и Москва отговаря на интересите на двете страни, както и на целия свят.

"Президентите се съгласиха, че двете страни ще продъължат дискусиите за контрол над въоръженията на ХХІ век, които, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включват Китай",

За мен е голяма чест да бъда с президента Путин. Много са въпросите за обсъждане, включително търговията, разоръжаването, протекционизма, заяви преди срещата Доналд Тръмп.

Не мога да не се съглася с господин президента, че има за какво да си поговорим. Не сме се виждали от срещата в Хелзинки. сега имаме добра възможност да продължим обсъжданията, каза от своя страна Владимир Путин.

След репортерски въпрос, Тръмп се обърна към руския си колега и му каза шеговито да не се меси в американските избори, а Путин отвърна с усмивка.

Междувременно президентът Тръмп заяви, че очаква продуктивни преговори с китайския си колега Си Дзипин в събота.

Двудневният форум, който събира лидерите на 20-те най-големи икономики в света, дава възможност за двустранни разговори и обсъждане на глобални проблеми.

Очаква се лидерите да се опитат да убедят американския президент Доналд Тръмп да преразгледа ситуацията с Техерен, с цел деескалация на напрежението. През последната седмица САЩ и Иран бяха близо до сблъсък.

Доналд Тръмп в последния момент отмени военни удари срещу Ислямската република, след като Техеран свали американски дрон.

Двудневната среща на върха в град Осака ще бъде доминирана от въпроси, свързани с търговията. Американският президентът Доналд Тръмп се очаква да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин и това да даде тласък за разрешаване на търговската война между двете най-големи икономики.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща