Пожарът в рафинерията край Констанца е напълно потушен

Няма опасност за чистотата на въздуха и водите на Черно море у нас

Икономика / Свят
3E news
591
article picture alt description

Пожарът в рафинерията край Констанца, който избухна вчера след взрив там и отне един човешки живот и рани петима души, вече е потушен. Това съобщават от „Ромпетрол“, чиято собственост е рафинерията „Петромидия“. От дружеството твърдят също, че вследствие на инцидента вече няма абсолютно никакви заплахи или рискове, предаде БНР.

Според екологичните власти в страната вследствие на взрива и пожара не се е стигнало до големи замърсявания във въздуха, предаде БНР. Според думите на директора на Агенцията по околната среда в Констанца Илеана Андрей, измервателните станции са регистрирали повишени стойности, но граничните не са били достигнати, което не е налагало евакуация на хора.

От нашето Министерство на околната среда и водите (МОСВ) също уверяват, че следят ситуацията и няма опасност за българското крайбрежие от възможен разлив. Вчера при граничното село Дуранкулак бе изпратена Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, която да следи ситуацията. От НИМХ също увериха, че към България не идват въздушни потоци със замърсяване, тъй като вятърът в района на Констанца духа в посока към морето.

От МОСВ възложиха на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да направи анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията и да следи за евентуалната поява на такъв. Днес от Центъра за мониторинг на морските пространства във Военноморското училище във Варна съобщават пред БНР, че продължават да следят ситуацията и че към този момент нефтен разлив не е засичан. Въпреки това са разработени варианти за действие при евентуален такъв.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща