Петролът стартира с повишение на цените

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
255
article picture alt description

Цените на петрола в понеделник се увеличават, като вниманието на търговците отново се измества към геополитическите рискове след инцидента с атаката на дрон срещу петролно находище в Саудитска Арабия.

В почивните дни йеменски бунтовници са извършили две атаки с дронове срещу принадлежащи на държавната компания Saudi Aramco петролно находище е нефтопреработващ завод. Инцидентът е предизвикал малък пожар в нефтопреработващият завод, без да наруши работата му, става ясно от по-късно съобщение.

Според анализаторите атаката срещу Саудитска Арабия по-скоро е в полза на петролния пазар.

Цените на петрола намаляват със 17 % от пиковото ниво, регистрирано през април поради ескалацията на търговската война между САЩ и Китай, което предизвиква опасения за глобален икономически спад. Независимо, че серията от атаки срещу петролни танкери и енергийни обекти в Близкия Изток се оказаха в подкрепа, макар и временна, на цените, очакванията за слабо търсене и свръхпредлагане се запазва, което ограничава подема на петролния пазар.

Стойността на октомврийския фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин е на ниво от 59,32 долара за барел, което е с 0,68 % или с 1,16 % над нивото при затварянето на предишната сесия. Според данните от търговията в петък,  цената на договорите за октомври за Brent се увеличи с 0,41 % или 0,7 % - до 58,64 долара за барел.

Фючърсът за петрола сорт WTI за септември на NYMEX поскъпва с 0,56 долара или 1,03 % - до 55,43 долара за барел. При предишната сесия договорът се увеличи с 0,4 долара или 0,73 % - до 54,87 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща