Петролът премина от спад към разнопосочна търговия

Енергетика / Свят
3E news
341
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък вечерта се търгуват разнопосочно, след спад по-рано, предизвикан от опасенията по повод търсенето на горива, заради статистиката от САЩ за нивото на безработицата.

Фючърсите за юни за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към момента на публикуване на информацията нарастват почти незабележимо – с 0,03 долара или 0,05 % до 63,19 долара за барел.

Майските фючърси за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) са на ниво от 59,57 долара за барел като спадат  с 0,20 долара или с 0,33 %.

Междувременно руските експерти публикуваха визията си за бъдещето на петролния пазар и тя не е особено оптимистична за времето след 2030 г., а има опасения и за по-ранен период.

Пикът на световното търсене на петрол може да бъде достигнат по-рано от прогнозираният период.

„Независимо от това, че достигането на пик на световното търсене на петрол се прогнозира не по-рано от 2030 – 2035 година, нарастват рисковете за достигане на този пик в по-ранен период, а също така и съществено понижение на световното търсене на петрол през 2020-те години“, според проекта на Генералната схема за развитие на петролния сектор в Русия.  

Рисковете за пазара според анализаторите са се засилили през 2020-2021 г. под влиянието на пандемията от коронавируса и негативното въздействие на пазара на нефтопродукти на световно ниво ще се запази и през 2023 – 2024 години. По този повод руските анализатори например посочват, че петролният сектор в Русия, независимо от динамиката на световното търсене през 2021-2035 г. трябва да се готви за дългосрочна стагнация и  намаляване на търсенето, което ще се отрази на засилването на международната конкуренция, пазара и намаляването на инвестиционната привлекателност на сектора. Посоченият  преход може да бъде съпроводен от негативна ценова динамика, а вследствие на това и намаляване на икономическата активност в петролния сектор“, се казва в проекта

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща