Новак: Решението на съда на ЕС за газопровода Opal ще повлияе върху тристранната газова среща

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
283
article picture alt description

Решението на Европейския съд по делото за газопровода Opal ще бъде отчетено на преговорите с Украйна и Европейската комисия за транзита на природен газ, поредният етап от които ще се проведат на 19 септември. То засяга ситуацията с енергоснабдяването на европейските страни като цяло, е заявил министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

Съдът на ЕС във вторник отмени решението на Европейската комисия от 2016 г. за разширяване на достъпа на „Газпром“ до мощностите на Opal, определяйки го като нарушаване на принципа на енергийната солидарност.

Мисля, разбира се от гледна точка на преговорите, че тази ситуация ще бъде взета предвид. Според мен това е решение, което засяга като цяло ситуацията с енергоснабдяването на европейските страни, с потоците и доставките на газ“, е казал Новак пред телевизия „Россия 24“. По думите му, юристите на руското енергийно министерство проучват решението на съда за газопровода Opal. Самият той се нае да коментира след техните заключения. В същото време руският енергиен министър припомни, че решението е взето от ЕК.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща